Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Помідори для гіпертоніків: у Японії дозволять продаж продуктів, створених шляхом редагування геному

  • 19.03.2019, 20:56
  • 964

Міністерство охорони здоров’я, праці і добробуту Японії має намір ввести повідомну систему для продажу в країні нових видів продовольчих товарів, створених на основі редагування генома.

Про це повідомляє у вівторок Nikkei, передає УНН.

За даними видання, вже цього літа в магазини можуть надійти, наприклад, помідори, які допомагають при підвищеному тиску, курячі яйця, які не викликають алергію і т.д.

Методика редагування заснована на видаленні або переміщенні деяких фрагментів геному, наприклад, овочів або їстівних риб. Експерти міністерства прийшли до висновку, що це в принципі не відрізняється від селекції або природних змін, які періодично відбуваються в природі. Тому вони вирішили, що продаж таких типів продовольства не вимагає спеціальних перевірок на безпеку.

У той же час в Японії як і раніше буде заборонено продаж продуктів, створених на основі впровадження в геном чужорідних генів.

За даними Nikkei, в США досягнуті великі успіхи у вирощуванні сільськогосподарських культур, створених на основі редагування генома. Однак їхній реальний продаж там поки не ведеться. У країнах Євросоюзу діють серйозні обмеження на всі види продовольства, створені шляхом генетичних маніпуляцій. Тому Японія може стати першою країною в світі, де такі товари надійдуть у широкий продаж.

У той же час японські споживачі, зазначає газета, в масі своїй насторожено ставляться до таких товарів, що може стати серйозною перешкодою для їх збуту.

Схожі новини