Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Патріарх Філарет переконаний, що до УПЦ перейдуть дві третини парафій Московської церкви

  • 17.03.2019, 18:49
  • 613

Патріарх Філарет розраховує, що більше двох третин парафій перейдуть з церкви Московського патріархату до Української православної церкви.

Про це він розповів в інтерв’ю «Главкому».

«Ми розраховуємо, що переважна більшість парафій повинна перейти з церкви Московського патріархату до УПЦ (загальне число парафій МП в Україні складає приблизно 12 тисяч, — ред.). І це буде обов’язково. Це відбудеться чи за три роки, чи за п’ять, або і 25, але це відбудеться. Просто тому, що існуватиме українська держава. А існувати вона не зможе, якщо не буде єдиної православної церкви», — зазначив ієрарх.

На думку Філарета, каталізатором об’єднання є те, що Російська церква в Україні тепер не може називатися українською — згідно з прийнятим Верховною Радою законом.

«Це по-перше, і це допомагає. По-друге, є закон про обрання кожною релігійною громадою свого центру. До останнього часу не було докладного механізму, але тепер він є завдяки Верховній Раді. Це теж сприяє об’єднанню», — резюмував патріарх Філарет.

Нагадаємо, станом на 12 березня до Православної церкви України перейшло 458 парафіяльних храмів та два кафедральні собори УПЦ МП.

Схожі новини