Передплата 2024 «Добрий господар»

У першу неділю Великого посту відзначають Торжество православ’я: чим відоме це свято

  • 17.03.2019, 13:55
  • 755

Сьогодні, у першу неділю Великого посту, християни відзначають Торжество православ’я.

Про це повідомляє «Православний церковний календар».

Це свято означає перемогу над іконоборством, яке виникло у Візантії — VIII—IX ст. і Західній Європі XVI ст., — рухом, спрямованим проти культу ікон.

Іконоборство виражалося у гоніннях на іконописні та скульп­тур­ні зображення Ісуса­ Христа­, Бо­го­ма­тері і свя­тих. Діставалося православним, які боролися за право зображати на іконах святих: їх садили у в'язниці, піддавали мукам і стратам. Ікони і мощі святих спалювали.

У випадку перемоги іконоборства у всьому християнському світі у нас не би бу­ло ні ві­зан­тий­ських і древньоруських мозаїк, фре­сок, ні «Трійці» Ан­дрія Рубльова, ні «Давида» Мі­ке­лан­дже­ло, ні «Тай­ної ве­че­рі» і «Ма­дон­ни» Лео­нар­до да Він­чі, ні творінь Ра­фа­е­ля.

Свято Торжества Православ'я виникло у 843 р.

У всіх храмах у цей день по закінченні ранкової Божественної літургії священнослужителі здійснюють особливий чин «Торжества православ'я» — молебний спів у центрі храму перед іконами Спасителя і Божої Матері.

Під час цього чину також проголошується вічна пам'ять всім постраждалим за віру і многоліття всім нині живим православним християнам.

Схожі новини