Передплата 2024 «Добрий господар»

«Це більше не маніфестація»: Макрон наказав вжити заходів проти «жовтих жилетів»

  • 17.03.2019, 13:37
  • 533

Президент Франції Емманюель Макрон наказав розробити заходи, щоб заворушення і погроми, що супроводжували суботню акцію «жовтих жилетів», більше не повторилися.

Про це повідомляє «Інтерфакс» із посиланням на французькі ЗМІ.

«Сьогодні ми бачили людей, які намагаються всіма засобами завдати шкоди Республіці, громлячи, руйнуючи з ризиком вбивати. Це ми спостерігали у випадку пожежі, сьогодні вранці», — сказав Макрон, виступивши на засіданні кризового осередку в міністерстві внутрішніх справ ввечері в суботу після погромів в Парижі в ході маніфестації «жовтих жилетів».

«Я хочу, щоб ситуація була проаналізована, і щоб в найкоротші терміни можна було вжити додаткові сильні рішення з метою більше не допустити подібного», — наводить слова президента Франції телеканал BFMTV.

За словами Макрона, «те, що відбулося на Єлисейських полях, більше не називається маніфестацією».

Протягом минулої суботи сцени погромів, підпалів і мародерства розгорталися на Єлисейських полях і прилеглих вулицях, де багато магазинів і ресторанів, в тому числі знаменитий Fouquet's, були розгромлені, підпалені або розкрадені.

За даними МВС, в акції протесту в суботу по всій країні взяли участь 32,3 тис. маніфестантів. «Жовті жилети», які завжди оскаржують офіційну статистику своїх акцій, стверджують, що на 18-й день протесту брали участь близько 230,8 тис. осіб.

За відомостями на вечір суботи, у Франції затримано за участь у заворушеннях 237 осіб, з яких 144 взяті під варту.

Перші масштабні акції протесту проти підвищення цін на паливо почали проходити у Франції в середині листопада. Акції організовувалися рухом «жовтих жилетів», основну частину якого складали незадоволені автомобілісти. Вибір такої назви пов'язаний з тим, що учасники протесту надягали світловідбиваючі жилети жовтого кольору, які зберігаються в машинах у всіх водіїв.

Основною метою акцій було вираження протесту проти планів щодо підвищення податку на бензин, проте з часом перелік претензій протестувальників значно розширився.

Рух не пов'язаний з політичними партіями та не координується з профспілками. У нього немає чіткої ієрархії: багато вказівки демонстранти отримують від однодумців через соцмережі.

Спочатку учасники протестів блокували основні магістралі і автомобільні розв'язки в різних містах країни, а також частково перекривали рух на кордонах Франції з іншими країнами. Протестний рух навіть перекинувся на сусідню Бельгію. Акції в основному носили мирний характер, але поступово до автомобілістів стали приєднуватися добре згуртовані і організовані групи правих і лівих радикалів. Протестувальники висловлювали невдоволення політикою уряду в цілому. Пік протестного руху припав на 1 грудня — сотні тисяч людей взяли участь у демонстраціях в країні. У Парижі були зафіксовано масштабні заворушення.

Після серії цих погромів влада країни пішла на поступки. Макрон оголосив про рішення не підвищувати податок на пальне. Крім того, він повідомив про ряд соціально-економічних заходів, спрямованих на найбільш незахищені верстви населення. Зокрема, було вирішено підвищити на 100 євро щомісячний мінімальний розмір оплати праці.

«Жовті жилети» в більшості своїй залишилися незадоволені цими заходами і продовжили по суботах виходити на вулиці в знак протесту, однак акції були вже менш масовими. У січні протести знову стали набирати силу, число демонстрантів стало збільшуватися, проте до торішніх масштабів «жовтим жилетам» поки наблизитися не вдається.

Схожі новини