Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Вибори в Словаччині: проросійські кандидати не пройшли до другого туру

  • 17.03.2019, 12:53
  • 821

У Словаччині підраховано вже 98,7% голосів. Результати свідчать, що Зузана Чапутова, яка брала участь в антикорупційних протестах, і заступник голови Єврокомісії Марош Шефчович вийшли до другого туру президентських виборів, що відбудеться 30 березня.

Про це пише DW.

Після підрахунку 99,88% голосів на президентських виборах у Словаччині лідирує представниця позапарламентської ліберальної партії «Прогресивна Словаччина», адвокатка Зузана Чапутова. За неї проголосували 40,55% словацьких виборців.

На другому місці опинився заступник голови Європейської комісії Марош Шефчович — у нього 18,66% голосів.

Чапутова брала участь у масових протестах проти корупції, що почалися після вбивства журналіста Яна Куціяка. 27-річний журналіст Ян Куціяк і його наречена були застрелені 21 лютого 2018 року у власному будинку неподалік Братислави.

В останньому матеріалі, над яким Куціяк працював перед смертю, він досліджував зв'язки наближених прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо з італійськими підприємцями, які, своєю чергою, були пов'язані з мафією. Стаття була опублікована вже після його загибелі.

Вбивство журналіста викликало хвилю протестів у Словаччині, внаслідок чого у відставку пішли глава уряду країни, двоє його помічників, глава МВС, очільник поліції, а також міністр культури, який формально курував журналістів у країні.

Схожі новини