Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У центрі творчості для дітей на Хуторівці відкрили етновиставку

У Львові, у Центрі дитячої творчості та юнацтва МЖК -1, що на Хуторівці, представили велику виставку автентичних вишиванок.

Її представили автори збірки — колекціонери з-понад десятилітнім стажем етноодягу по цілій Україні подружжя Олександра та Роксолани Гривулів. Гривули поставили перед собою мету — за допомогою виставки привернути увагу батьків до занять у Центрах дитячої творчості та юнацтва. Адже здебільшого батьки возять своїх дітей у центр міста, а райони менше розвиваються.
«Наша виставка покликана в першу чергу звернути увагу батьків, бабусь і дідусів, майбутніх батьків — до гуртків, які займаються естетичним вихованням дітей. Там, де хороші педагоги прививають любов до мистецтва, де вам не треба буде викидати шалені кошти, щоб дитина отримала ази співу чи танцювальної майстерності.


Моя мета показати, що в центрах творчості ви куєте щастя для своїх дітей чи внуків", — розповів колекціонер Олександр Гривул.
Виставка відбувається завдяки педагогам гуртка «Віночок». У виставкову залу завітало чимало небайдужих до нашого давнього автентичного одягу і охочих подивитися на чудову колекцію. Учителі трудового навчання приводили цілі класи, аби діти могли помилуватися справжнім народним мистецтвом. Завітали і професійні майстрині, зокрема, з етномайстерні Магди Дзвін.


Колекціонери Гривули, як і обіцяли, представили багато цікавих експонатів старовинного автентичного одягу з різних куточків України, які важко побачити одночасно в одному місці. Усі експонати — із їхньої приватної колекції, які вони зібрали з багатьох регіонів України і належать до кінця ХІХ — початку ХХ століття.

Присутні відкривали для себе багатство Центрально-Східної України — Сумщини, Чернігівщини, Полтавщини, Київщини. Окрім вишиванок, на виставці можна оглянути на інші частини автентичного одягу, зокрема рідкісні головні убори. «Ми знайомимо людей зі справжніми автентичними вишиванками, бо часто звикли до шароварщини, яку показують на картинках чи виступають колективи. Ті давні вишиванки дещо відрізняються від того, що ми звикли бачити».

І дійсно, ті, хто прийшов сюди, міг подивитися на крої, а хто придивлявся до вишивки. На виставку завітали ті, хто займається вишивкою, зокрема¸ відтворенням старих вишиванок. Прийшли і батьки, які цікавляться українською культурою.
Завітавши на виставку, вони дізнавалися і про багато цікавих гуртків, які діють у Центрі дитячої творчості та юнацтва МЖК -1. Є вишивальний гурток, гурток бісероплетіння, співу, танців. Батьки переконалися, що можуть своїх дітей уже від садочкового віку залучати до гуртків культурного напрямку, аби їхні діти навчалися і розвивалися.

У рамках виставки відбулася навіть невелика етнографічна лекція Олександра Гривула, розрахована передусім на вчителів. Під час неї знавець автентичного одягу розповів про те, як колись носили цей одяг, що із чим повинно бути. Бо, за словами Олександра Гривула, у нас часто неправильно одягаються. Для прикладу, можуть взяти сорочку з одного регіону, пояс — з другого, а плахту чи спідницю — ще з третього. Або ж коли віночок на голову одягає жінка, яка має онуків.

Схожі новини