Передплата 2024 «Добра кухня»

На кордоні з РФ відновили будівництво стіни

  • 14.03.2019, 17:33
  • 757

З 1 березня в Україні відновилися роботи з будівництва так званої стіни на російсько-українському кордоні.

Про це в четвер, 14 березня, повідомив помічник голови Державної прикордонної служби Олег Слободян, повідомляє Кореспондент.

«З 1 березня на ділянках, де дозволяють погодні умови і стан ґрунту, поновилися роботи з інженерного облаштування українсько-російського державного кордону. Зараз вдалося активізуватися на ділянці Луганської області», — сказав Слободян.

За його словами, зараз підрядні організації проводять підготовчі роботи для будівництва рокадної дороги, пристрій загороджень і облаштовують протитранспортні рови.

«Проводиться проект на вишукувальні роботи. Всього з початку місяця вже облаштовані близько 500 м ровів, 120 м загородження типу „Єгоза“, підготовлено 1200 м траси для облаштування рокадної дороги», — зазначив він.

Крім того, за інформацією представника ДПСУ, на ділянці Золочівського району Харківської області починається робота з обладнання системи відеоспостереження та контролю.

Закінчити облаштування українсько-російського кордону планують у 2021 році. Цьогоріч на реалізацію проекту витратять 400 мільйонів гривень.

Слободян нагадав, що проект Стіна був затверджений постановою уряду у травні 2015 року та передбачає створення на українсько-російській ділянці системи інтелектуального кордону, яка поєднує технічні, інженерні та фортифікаційні новації, і дасть нам можливість максимального контролю за лінією державного кордону та упередження її порушень.

«Наразі кінцевий термін реалізації проекту — це 2021 рік. На 2019 рік планом передбачено виділення з бюджету для проведення комплексних робіт 400 млн грн, за ці кошти планується розгорнути значну частину комплексів відеоконтролю і сигналізації, влаштувати більш як 50 км протитранспортних ровів, сітчастої огорожі, загороджень і спіралі типу „Єгоза“, прокласти майже 70 км рокадних доріг, обладнати переходи через складні ділянки рокадної дороги, виконати роботи з реконструкції приміщень для підрозділів охорони кордону», — сказав він.

Нагадаємо, проект Стіна на кордоні з Росією в 2014 році запропонував прем'єр-міністр Арсеній Яценюк. У червні того ж року Кабмін схвалив проект, вартість якого склала близько 150 млн доларів.

У липні 2017 року стало відомо, що ГПУ розслідує велику розтрату при будівництві стіни. У розкраданні державних грошей підозрюють вісім чоловік.

Схожі новини