Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Це важливий крок в енергетичний європейський простір»

У Західній енергосистеми НЕК «Укренерго» презентували перший інтерактивний диспетчерський щит

Працівники Західної енергосистеми НЕК «Укренерго» почуваються святково — тут, у львівському офісі, урочисто презентували перший інтерактивний диспетчерський щит. Це найсучасніше серед усіх енергосистем диспетчерське обладнання європейського зразка. Його діагональ — 7,2 метра (для порівняння, таку ж діагональ має екран у кінотеатрі на 100−120 місць). На урочистості запросили голову Наглядової ради ДП «НЕК «Укренерго» Шевкі Аджунера, київське керівництво компанії, першого заступника голови Львівської ОДА Ростислава Замлинського.

Аби «відчули різницю», гостям та журналістам спочатку продемонстрували старий диспетчерський пункт, який працював тут протягом останніх 25 років. Це щит у вигляді статичної мнемосхеми із ручним перемиканням. Він займає цілу стіну у окремому великому залі. Диспетчери, які наразі тут працюють, крім комп’ютерної інформації, мусять тримати в голові усі декілька тисяч його енергетичних точок. Із цікавістю голова Наглядової ради Шевкі Аджунер та перший заступник голови ЛОДА Ростислав Замлинський переглянули альбом ретро-фотографій, де зафіксовано перші кроки енергетиків Львівщини, а було це у 1970-х роках.

Натомість новий щит вразив інноваційністю. Він також розташований у окремому залі і також займає величезний простір. По суті це відеостіна, якою у цілодобовому режимі керують троє диспетчерів. У кожного на пульті — по п’ять комп’ютерів та багато іншого обладнання. Відеостіна в режимі 24/7 відображає інформацію про стан основного енергетичного обладнання Західного регіону, зокрема, перетоки потужності по лініях електропередач; рівні напруг на об’єктах енергосистеми; навантаження енергоблоків на електростанціях (Бурштинській ТЕС та Рівненській АЕС). За словами головного диспетчера країни Віталія Зайченка, диспетчерський центр Західного регіону із використанням новітніх технологій вже зараз дозволяє нам відповідати високим стандартам ENTSO-E (європейська мережа системних операторів передачі електроенергії). А в подальшому такі диспетчерські щити будуть встановлені і в інших диспетчерських центрах «Укренерго» по всій країні. Встановлення щита у Західній енергосистемі «Укренерго» — частина інвестиційної програми Західної Е С, його вартість — майже 17,5 млн. грн.

Символічно, що саме у Львові встановили перший такий інтерактивний щит. Адже частина Західної енергосистеми, так званий «острів Бурштинської ТЕС», вже майже 17 років працює паралельно з Європою. А до 2020 року українські енергетики планують повністю відділитися від російської енергосистеми, що дозволить Україні остаточно інтегруватися у енергосистеми Європейського Союзу.

«Сьогодні триває масштабна модернізація української енергосистеми. І встановлення сучасного обладнання у Західній енергосистемі — один із прикладів. Можу впевнено сказати, що Західний регіон є нашою візитівкою в очах Європи. Тому сьогоднішня подія — важливий крок в енергетичний європейський простір, а також вагомий внесок компанії „Укренерго“ на шляху забезпечення повної енергонезалежності України», — підсумував голова Наглядової ради ДП «НЕК «Укренерго» Шевкі Аджунер.

Схожі новини