Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Через сморід ані влітку, ні взимку не можемо відчинити вікон…»

Смітники не можуть стояти ближче, ніж за 20 метрів від вікон житлового будинку. То чому вони роками стоять біля будинку № 3 по вул. Володимира Великого?

До редакції «ВЗ» звернулися жителі будинків № 3 і № 9 по вулиці Володимира Великого. Як розповіла член ініціативної групи мешканців пані Анна, яка проживає у тому районі, уже багато років між будинками № 3 і № 9 стоїть смітникова загорожа, у якій 7−8 смітників. Сюди зносять свої відходи жителі усіх навколишніх будинків — Володимира Великого, 1,3,5 і 9, вул. Стрийської, 104. Зносять і непродані зігнилі овочі з магазину «Близенько», що на Володимира Великого, 1.

«Багато разів ми зверталися у ЖЕК Франківського району, до якого належать ці смітники, щоб їх перенести за межі цього «квадрату», — розповідає пані Ганна. — Згідно із санітарними нормами, смітники не можуть стояти ближче, ніж за 20 метрів від вікон житлового будинку. Насправді відстань від смітників до людських вікон у будинку № 3 — не більше 5−7 метрів. Зрозуміло, через сморід ані влітку, ані взимку вікон ніхто не може відчинити.

Поруч зі смітниками — дитячий майданчик з гойдалками і пісочницею, де бавляться діти з навколишніх будинків. Стоять лавочки, на яких відпочивають пенсіонери, однак від смороду зі смітників мало хто може втриматися на тому відпочинковому майданчику. Машинам, які вивозять сміття, іноді складно розвернутися на маленькому клаптику проїжджої частини".

«Жителі навколишніх будинків неодноразово зверталися у ЖЕК, але там відповідали, що це не їхня „місія“, — веде далі пані Ганна. — Зараз настав слушний момент, коли, нарешті, можна позбутися „вигрібної ями“ під вікнами і поруч з дитячим майданчиком. Кілька днів тому між вказаними будинками почали робити дорогу, і смітники перенесли ближче до дороги, з боку вулиці Стрийської. Усі ми зітхнули з полегшенням. Хоча розуміємо, що після закінчення ремонту дороги, смітники знову „перекочують“ нам під вікна. А можна ж би було продовжити територію дитячого майданчика…»

Коментар для «ВЗ»

Ігор САВКА, заступник голови Франківської райадміністрації Львова

Зараз у плані у нас — тільки ремонт внутріквартальної дороги. Ми збираємося облагородити територію біля будинку, щоб все гарно виглядало. Перенесення контейнерного майданчика (для сміття) не планувалося. Так історично склалося, що цей майданчик тут є з початку житлової забудови. Він обслуговує шість прилеглих будинків. Контейнери — у 12 метрах від будинку. Оскільки тут територія обмежена дитячими майданчиками з двох боків, то ніхто не буде забирати смітники — або в бік дитячих майданчиків, або до магістральної вулиці, наражаючи на небезпеку мешканців, які будуть виносити сміття. Ми проговорили це з директором ЛКП, він тримає питання на контролі. Є узгодження дольової участі (бо тут є і ЖБК, і будинки ЛКП, є підрядна організація, яка вивозить звідси сміття), щоб долучитися сюди з матеріалом (плитка), і ми це все облагородимо. Такого безладу, як тут був, уже не буде. Сміття зараз вивозять регулярно, такої проблеми, коли був «сміттєвий колапс», немає. Тут є вісім контейнерів для сміття. Директор ЛКП отримав завдання зібрати мешканців прилеглих будинків, ініціаторів звернення і узгодити, як усе має виглядати. Ми знайдемо компромісне рішення.


Підпис:

Територія перед будинком № 3. Зараз тут смітників немає, їх тимчасово перенесли. Але сюди можна було би продовжити територію дитячого майданчика

Схожі новини