Передплата 2024 «Добрий господар»

Пластиковий рис чи рисовий пластик?

Останнім часом якість продуктів в українських магазинах різко погіршилася. Хто контролює те, що їдять українці?

У ЗМІ з’явилась інформація про те, що у супермаркети України з Китаю завезли штучний рис з картопляного крохмалю і … пластику. Китай щорічно виробляє 200 млн. тонн рису, що робить його найбільшим постачальником цього продукту в усьому світі. Однак, згідно з доповіддю однієї корейської компанії, китайський рис вкрай небезпечний для здоров’я. Чи надходили до Держпродспоживслужби попередження про пластиковий рис? Про це журналіст «ВЗ» запитала у заступника начальника управління Держпродспоживслужби у Львівській області Ростислава Волошина.

«Скарг чи звернень від спо­живачів щодо неякісного рису до нас не надходило, — каже Ростислав Волошин. — Так само не було попереджень про небезпеку і від міжнародних експертів за системою RASFF. З початку року ми отримали лише два повідомлення, одне щодо м’яса (сальмонельоз), інше — стосовно фруктів. Ми одразу відреагували — інфор­мацію скерували до супермар­кетів».

Нагадаємо, у січні житель­ка Дніпра Олександра Царен­ко купила в одному з місцевих супермаркетів рис, замочила його… А він у її руках розчинив­ся. Жінка звернулася до дер­жавної служби з питань без­печності харчових продуктів та захисту споживачів, аби про­вели експертизу підозрілого рису. «Згідно з експертизою, ніде не вказано, що це ціле шлі­фоване рисове зерно, — каже пані Олександра. — Я показува­ла результати експертизи фа­хівцеві у цій галузі. Але я купу­вала рис, принаймні так було написано на упаковці. Ми ж знаємо, що зерно має намока­ти і не розлазитися. Бо це зер­но. А якщо, грубо кажучи, в упа­ковці невідомо що, зроблене з рисового борошна, тоді треба писати, що це не ціле зерно, а щось інше».

А тим часом…

Ірина Колесникова поділилась у соцмережах фотографією цукерок «Львівський чорнослив», який купила в одному з магазинів, що на Леван­дівці (вул. Сяйво). Всередині — різнокольорова пліснява. У магазині ска­зали, що «не винні». Гроші, до речі, повертати не збиралися. У дописах люди пишуть, що «це специфіка таких цукерок. Хробаки або цвіль. Тому виробник, як правило, повертає кошти. Робить обміни без проблем».

А всередині цукерочки — цвіль
А всередині цукерочки — цвіль

Фото авторки

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень