Пластиковий рис чи рисовий пластик?
Останнім часом якість продуктів в українських магазинах різко погіршилася. Хто контролює те, що їдять українці?
У ЗМІ з’явилась інформація про те, що у супермаркети України з Китаю завезли штучний рис з картопляного крохмалю і … пластику. Китай щорічно виробляє 200 млн. тонн рису, що робить його найбільшим постачальником цього продукту в усьому світі. Однак, згідно з доповіддю однієї корейської компанії, китайський рис вкрай небезпечний для здоров’я. Чи надходили до Держпродспоживслужби попередження про пластиковий рис? Про це журналіст «ВЗ» запитала у заступника начальника управління Держпродспоживслужби у Львівській області Ростислава Волошина.
«Скарг чи звернень від споживачів щодо неякісного рису до нас не надходило, — каже Ростислав Волошин. — Так само не було попереджень про небезпеку і від міжнародних експертів за системою RASFF. З початку року ми отримали лише два повідомлення, одне щодо м’яса (сальмонельоз), інше — стосовно фруктів. Ми одразу відреагували — інформацію скерували до супермаркетів».
Нагадаємо, у січні жителька Дніпра Олександра Царенко купила в одному з місцевих супермаркетів рис, замочила його… А він у її руках розчинився. Жінка звернулася до державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, аби провели експертизу підозрілого рису. «Згідно з експертизою, ніде не вказано, що це ціле шліфоване рисове зерно, — каже пані Олександра. — Я показувала результати експертизи фахівцеві у цій галузі. Але я купувала рис, принаймні так було написано на упаковці. Ми ж знаємо, що зерно має намокати і не розлазитися. Бо це зерно. А якщо, грубо кажучи, в упаковці невідомо що, зроблене з рисового борошна, тоді треба писати, що це не ціле зерно, а щось інше».
А тим часом…
Ірина Колесникова поділилась у соцмережах фотографією цукерок «Львівський чорнослив», який купила в одному з магазинів, що на Левандівці (вул. Сяйво). Всередині — різнокольорова пліснява. У магазині сказали, що «не винні». Гроші, до речі, повертати не збиралися. У дописах люди пишуть, що «це специфіка таких цукерок. Хробаки або цвіль. Тому виробник, як правило, повертає кошти. Робить обміни без проблем».
Фото авторки