Передплата 2024 «Добрий господар»

В Україні викрито агентурну групу «Сапфір», яка працювала на розвідку Росії

  • 12.03.2019, 17:08
  • 969

На підконтрольних українській владі територіях Донбасу викрито агентурну мережу Головного управління Генерального штабу Росії.

Про це на брифінгу 12 березня повідомив керівник військової контррозвідки СБУ Сергій Левченко, інформує прес-служба СБУ.

До складу підрозділу «Сапфір» входило п’ятнадцять ідентифікованих членів незаконного збройного формування так званої «народної міліції «ЛНР».

За інформацією військової контррозвідки СБУ, курував групу — кадровий співробітник ГУ ГШ ЗС РФ підполковник Олександр Сазонов (оперативний псевдонім — «Павел Бодров»).

«Ми встановили, що він обіймає посаду керівника оперативної групи у складі розвідувального центру російської воєнної розвідки у Луганську», — уточнив Левченко.

За даними СБУ, очолює групу завербована воєнною розвідкою Росії громадянка України — Катерина Васіліна.

Зазначається, що російські агенти поширювали в соцмережах фейкові заклики від імені нібито патріотичних сил до антиурядових акцій, спрямованих на боротьбу з корупцією та імпічмент президента України, у тому числі напередодні виборів.

Крім цього група розповсюджувала інші фейкові матеріали, як, до прикладу, повідомлення із звинуваченнями командування З С України у нібито приховуванні бойових втрат.

«Загалом за час свого існування ними було сфабриковано та опубліковано в соціальних мережах Інтернет майже дванадцять тисяч фейкових інформаційних матеріалів антиукраїнського характеру. Наразі СБУ вживається комплекс заходів із блокування діяльності групи «Сапфір», — йдеться в повідомленні СБУ.

У Службі безпеки зазначили, що наразі затримали 4 агентів-інформаторів, яким суд обрав запобіжний захід тримання під вартою. Їм оголошено підозру в сприянні створенню або діяльності терористичної групи чи терористичної організації.

Схожі новини