Передплата 2024 ВЗ

За яку суму викуплять стадіон «Торпедо» у Львові?

Депутати ЛМР проголосували за викуп, але вартість об’єкта визначать після експертної оцінки.

Місто викупить стадіон «Торпедо» (вул. Золота, 40А) у банку «Львів» для суспільних потреб — таке рішення прийняли депутати ЛМР на сесії. Вартість об’єкта визначать після проведення експертної оцінки. Викуплений стадіон відремонтують і будуть використовувати для потреб мешканців. Викуплять сам стадіон і будівлі, які є на його території — спортивний павільйон, душову, туалет, споруди для освітлення, огорожі та футбольне поле. Договір із банком про купівлю-продаж об’єкта мають підписати впродовж трьох місяців.

Викуп «Торпедо» для суспільних потреб уже два роки тому ініціювали депутати ЛМР Сергій Івах (віднедавна він призначений головою Радехівської РДА) та Віталій Свіщов. У 2017 році до Сергія Іваха звернулися мешканці Шевченківського району та батьки дітей, які тренувалися на стадіоні (дитячі ФК — «Вікторія» та «Покрова»).

«Мешканці хотіли самі зробити ремонт у приміщеннях на території стадіону „Торпедо“, однак виявилося, що приміщення вже у приватній власності й громаді міста не належать, — розповів Сергій Івах. — Це означало, що ласий шматок площі можуть забудувати, а діти й дорослі втратять можливість тут тренуватися чи гуляти у зеленій зоні. Мешканці звернулися до мене з проханням з’ясувати, чи законно набуто у власність приміщення і території стадіону „Торпедо“. А також вирішити питання можливості викупу цих об’єктів містом для реалізації спортивних проектів».

З’ясувалося, що стадіон «Торпедо» був у приватній власності, але згодом його передали «Банку Львів» як заставу за борги по кредитах.

«Після цього я зробив перше звернення на ім'я міського голови Львова Андрія Садового щодо викупу, потім друге, але, на жаль, чіткої відповіді так і не почув, — розповів Сергій Івах. — Одночасно я спілкувався з представниками банку „Львів“ про викуп стадіону. Спочатку була озвучена цифра близько 12 мільйонів гривень, але згодом банк опустив ціну до 7,5 мільйона гривень, розуміючи, що місту не вистачає об'єктів спортивної інфраструктури. Хоча, за інформацією банку, балансова вартість стадіону становить близько 9 мільйонів гривень».

Питання щодо викупу стадіону «Торпедо» за 7,5 млн. грн. виносили на сесію міськради наприкінці 2018 року, але тоді мер Львова Андрій Садовий назвав це «аферою». Кошти на викуп тоді не виділили. Андрій Садовий пояснив: «У 2000-х роках на цьому стадіоні був ринок. З торгівцями, які там працювали, ми домовилися, що ми їм даємо іншу ділянку на виїзді зі Львова. Натомість вони мали звільнити територію стадіону, що й відбулось. Але хитрі бізнесмени оформили право власності на ворота і трибуни. Все це вони заклали в банк, мотивуючи тим, що на цій території можна збудувати житловий комплекс. А вартість цих воріт і трибун становить, я думаю, близько 500 тис. грн. Але, боронь Боже, платити 7 млн грн на купівлю воріт, бо це є афера».

На початку 2019 року справа так і не зрушила з мертвої точки. Тоді депутат Сергій Івах провів переговори з депутатським корпусом, і більшість голів фракцій погодилися підтримати внесення змін до міського бюджету 2019-го року, щоби закласти кошти на викуп стадіону. Паралельно Сергій Івах зареєстрував петицію «Збережемо та відновимо стадіон «Торпедо!». Тож депутати проголосували за викуп. Цікаво, якою буде експертна оцінка вартості споруди?

Довідка «ВЗ»

Футбольний стадіон «Торпедо» до Другої світової війни належав львівському єврейському спортивному клубу «Гасмонея» (тоді він мав абревіатуру ЖКС «Гасмонея», що в перекладі з польської розшифровувалося, як «жидівський клуб спортивний»). «Гасмонея» отримала цей стадіон рішенням тодішньої влади, оскільки 28 листопада 1932 року стадіон у Кривчицях, де вони тренувалися, згорів. Львовознавці говорять, що стадіон підпалили, бо на той час серед українських, польських і єврейських футбольних команд пішла пошесть підпалювати одне одному стадіони. Футбольне поле у Кривчицях мало 11 тисяч глядацьких місць, на той час цей був найбільший стадіон у Львові. Новий стадіон вирішили збудувати на Пилипівських горбах (нині це вулиця Золота), поруч із єврейським цвинтарем на Клепарові. Після початку Другої світової війни ЖКС «Гасмонея» припинив існування, а на його території розміщувався Янівський концентраційний табір. У таборі німці влаштовували футбольні матчі: «в'язні"-"охорона». У 1941 році на стадіоні відбулася гра між в’язнями Яновського концтабору і його охоронцями. До складу команди в’язнів, яка отримала назву «Morituri», входили футболісти львівських єврейських команд, бориславської «Каліти», самбірської «Корони». Матч закінчився із рахунком 3:1 на користь в’язнів. Два голи забив Штойєрман, один — Бербер. Через кілька годин найкращого гравця — Штойєрмана — застрелив есесівець. Згодом розстріляли й інших учасників гри. За радянських часів стадіон передали спортивному товариству «Торпедо». Там збудували одноповерхове муроване службове приміщення. У 1990-2008 роках на стадіоні діяв ринок електротехнічних товарів «Торпедо». У 2008 році його перенесли на вулицю Кукурудзяну. А стадіон «Торпедо» продовжував занепадати…

Схожі новини