Передплата 2024 ВЗ

Ситуація у Венесуелі: США звинуватили Росію і Кубу у причетності до кризи в країні

  • 12.03.2019, 13:31
  • 549

Держсекретар США Майк Помпео звинуватив Росію і Кубу в тому, що вони зіграли головну роль у нинішній кризі у Венесуелі, оскільки раніше підтримували і продовжують підтримувати режим Ніколаса Мадуро.

Про це повідомляє «Прямий» із посиланням на The New York Times.

Звинувачення Помпео прозвучали на тлі руйнівного відключення електроенергії, що занурило найбільш густонаселені райони Венесуели в темряву.

Він заперечив звинувачення Мадуро в тому, що іноземні держави — чіткий натяк на США — зіграли якусь роль у знеструмленні Венесуели. Натомість, за словами Помпео, провина прямо лягає на Гавану та Москву.

«Коли немає електроенергії, дякуйте дивам сучасної кубинської техніки. Коли немає води, дякуйте відмінним гідрологам з Куби. Коли немає їжі, дякуйте кубинським комуністам», — сказав він.

Помпео також заявив, що російський уряд використав свої основні ЗМІ, RT і Sputnik, щоб «відвернути увагу» від перетворення золотих резерів Венесуели в готівку.

«Кремль стоїть зі своїми венесуельськими друзями проти волі народу суверенної нації заради захисту дружнього до Москви режиму», — заявив Помпео.

Сполучені Штати і раніше називали Кубу і Росію серед тих, хто підтримує Мадуро, але ніколи в цих звинуваченнях не було такої конкретики, яку надав Помпео. Його заява прозвучала через кілька годин після того, як міністерство фінансів США ввело нові санкції проти російського банку, звинуваченого у наданні допомоги уряду Мадуро в обхід американських фінансових санкцій.

Схожі новини