Передплата 2024 ВЗ

Стало відомо, коли суд в Амстердамі винесе остаточне рішення у справі про Скіфське золото

  • 12.03.2019, 10:12
  • 493

Рішення у справі про експонати кримських музеїв, виставлених в Нідерландах, апеляційний суд Амстердама винесе 11 червня.

Це випливає з результатів слухань, що відбулися в суді в понеділок, 11 березня, пише DW.

«Ми націлені на винесення рішення 11 червня. Це — не гарантія, але це — мета», — сказав суддя.

В ході слухань свої позиції виклали три сторони — представники української влади, музеїв анексованого Росією Криму, а також музей Аллард Пірсона в Амстердамі, де проходила виставка «Крим. Золото і таємниці Чорного моря» і де зараз зберігається узяте в борг у України і застрягле в Нідерландах «скіфське золото». Якщо будь-яка зі сторін не погодиться з рішенням, то зможе подати касаційну скаргу до Верховного суду Нідерландів.

У лютому 2014 року Центральний музей Тавриди, Керченський історико-культурний заповідник, Бахчисарайський історико-культурний заповідник та Національний заповідник «Херсонес Таврійський» направили унікальну колекцію для виставок в Бонн, а потім — в Амстердам. Музей Аллард Пірсона вирішив не повертати золото скіфів ні до Києва, ні до Криму, оскільки в березні 2014 року Росія анексувала український півострів.

Київ і переважна більшість країн світу анексію українській території не визнають. У вересні того ж року 19 об'єктів з колекції київського Національного музею історії України, надані для виставки «Крим. Золото і таємниці Чорного моря», були відправлені з Амстердама до Києва.

У грудні 2016 року окружний адміністративний суд Амстердама ухвалив повернути Україні експонати кримських музеїв, виставлені в Нідерландах. Суд визнав, що Крим не є суверенною державою і тому не може претендувати на експонати як на культурну спадщину. У січні 2017 років чотири кримських музею подали апеляційну скаргу на рішення окружного суду.

Схожі новини