Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Львові буде Музей Героїв Небесної сотні

Поруч із пам’ятником Степану Бандері, у колишньому кінотеатрі «Дзвін».

Біля пам’ятника Степану Бандері, у колишньому кінотеатрі «Дзвін» (вул. Шептицьких, 45) облаштують Меморіальний музей гідності. Він буде присвячений новітнім Героям нашого часу — учасникам Революції Гідності та війни на сході. Відповідне рішення прийняли депутати Львівської міської ради на сесії.

Новостворена комунальна установа виконуватиме інтерактивні функції та буде місцем, куди зможуть приходити туристи, студенти, гості, щоб познайомитись з новітніми Героями нашого часу. Це має бути музей, який буде об’єднувати людей, митців, активістів, мати величезний простір мистецької інтерпретації. Окрім цього, у Меморіальному музеї будуть організовувати конференції, круглі столи, громадські обговорення суспільного життя.

«Щоб врятувати наше майбутнє, нам треба мати у Львові Музей, щоб стати частинкою історії, щоб почути ці свідчення, живу пам’ять тих, хто був на Майдані, — виступила з трибуни сесії дружина Героя Небесної Сотні Наталя Дигдалович. - Люди віддали і віддають життя за нашу Батьківщину. А що ми можемо зробити? З 2015 року ми почали говорити про те, що у Львові потрібен Музей Гідності. Народ, який породжує таких Героїв, має бути вічним, а нація, яка шанує Героїв, має бути величною».

Довідка «ВЗ»

У 1940-х роках в сквері на тодішній вул. Кірова був побудований 1-й літній кінотеатр (не мав даху, там була земляна підлога) та фонтан зі скульптурною групою, стенди та конструкції з політичною агітацією. У 1970−80 рр. кінотеатр перейменовано на «Маяк», там облаштували дах, таким чином перетворивши його на закритий кінотеатр. Згодом він спеціалізувався на показах індійських кінофільмів. Від років незалежності отримав назву «Дзвін». Окрім демонстрації фільмів кінотеатр здавали в суборенду для проведення концертів (2004 р.) тощо. У червні 2005 р. під час буревію на дах кінотеатру впало дерево та пошкодило його.

Щонайменше до 2009 року в кінотеатрі було заплановано щоденно три кіносеанси, при умові якнайменш трьох куплених квитків. Вартість квитків станом на 2007 р. — 3−5 грн. У глядацькому залі було близько 300 місць. Потім кінотеатр не працював. Загальна площа кінотеатру — 692 кв. м. Матеріально-технічна база застаріла. Після побудови поруч меморіалу ім. С. Бандери, у травні 2007 р. ініційовано процес передання кінотеатру в оренду як мистецько-культурний центр та музей. До кінотеатру добудовано приміщення.

Схожі новини