Передплата 2024 «Добра кухня»

Українці помирають від їжі: рівень смертності через неправильне харчування найвищий у Східній Європі

  • 11.03.2019, 10:58
  • 2 408

Дослідження Всесвітньої організації охорони здоров’я довело, що люди вмирають від їжі.

Учені Єнського університету імені Фрідріха Шиллера проаналізували дані з 51 країни європейського регіону і виявили: рівень смертності в Україні через неправильне харчування становить 38,2% від усіх смертей, що є найвищим показником у Східній Європі, повідомляє ТСН.

Починається все на рідній домашній кухні. Тому кожна четверта зупинка серця стається через їжу. Щоп’ята дитина в Україні потерпає від ожиріння і щодругий дорослий має надлишкову вагу. Нараховується загалом мільйон діабетиків і ще багато недообстежених. «Ми переїдаємо дуже сильно солодкими і мучними виробами, звідки беруться вже й зайва вага і купа хвороб», — зазначила засновниця проекту ««Здорове харчування для дітей» Ольга Ільюхіна.

І тут закономірність проста — чим гірше ми харчуємося, тим більше грошей несемо до аптек. Цій залежності не можуть протистояти дорослі, але найстрашніше її наслідують діти. Навіть якщо ви не купуєте солодке — це геть не означає, що ви його не споживаєте. Але для початку топ-3 полиць супермаркету, які краще обходити стороною, аби потім не бігти в аптеку. Перший відділ, де дуже легко переплутати корисне зі шкідливим — хлібний. «Це один із варіантів нейромаркетинга, коли поклали насіння на хліб, а насіння асоціюється з користю, фітнесом. У цьому бентежить концентрат квасного сусла — це цукор. Наступним пунктом іде білий цукор, кухонна сіль. Усі ці продукти не повинні бути в хлібі», — вважає дієтолог Тетяна Лакуста.

Далі — молочний відділ, де потрібно бути дуже уважним, бо в яскраві упаковки виробники запхали ледь не чисту сповільненої дії отруту. Зокрема, молочний жир — це корисний жир. Проте до молочних продуктів додають велику кількість цукру. «ВООЗ вважає, все що є переробленим м'ясом — це канцерогенний продукт. Треба поступово виводити цей продукт з раціону: спочатку купувати в тому ж обсязі, потім зменшуються кількість разів, зменшувати порцію і з часом очищаються рецептори язика», — зазначила дієтолог.

І ви будете украй здивовані тим, що ковбаса на смак виявиться солодкою. У столичному ліцеї № 241 пішли на експеримент і ввели зміни у раціоні харчування. Зокрема, є обов’язково морква, перець, помідори, капуста, горіхи.

Фахівці радять включати в раціон овочі, фрукти та ягоди, цільні каші та горіхи, але слід вилучити з раціону білий рис. Хліб треба їсти, але краще з темного борошна. М’ясо та риба мають бути обов’язково запечені, а молочку слід вживати без цукру. Серед порад спеціалістів немає шоколадних батончиків або кремових магазинних тортів.

До трьох років діти повністю наслідують харчову поведінку мами. До десяти, коли починають ходити в садочок і школу, на перший план виходять спільні сімейні вечері і тоді батьки стають прикладом у харчуванні. У підлітковому віці зростає потреба у спілкуванні з однолітками, а заразом тяга до запакованих продуктів, солодких пампухах та газованих напоїв. «У чому негатив у ранньому статевому дозріванні? Це вугрі у дітей — дисбаланс гормонів, який приходить в дитячому віці. Плюс тяга до солодкого — раннє старіння шкіри, глікація білків. Є таке поняття в медицині як цукрове обличчя, яке більш одутле тьмяне», — додала Тетяна Лакуста.

«Я раджу навчати їсти овочі, але через себе, давати дітям корисні овочі, якісь цікаві варіації на овочі. Чи можна їсти сирий пастернак — можна. Чи можна їсти сиру моркву — можна. Є ще дешевий топінамбур, але чомусь його ніхто не використовує», — пояснив шеф-кухар Євген Клопотенко.

Ще овочі можна сховати в пироги чи модні мафіни, все покласти у ланчбокси і смачний та корисний перекус — готовий, що набагато краще, аніж шоколадні батончики чи порожні булки. «Поки мама готує обід або вечерю, треба красиво соломкою покласти туди жменьки горіхів твердого сиру і соломкою викласти овочі. Найчастіше, коли діти голодні, вони починають під'їдати поки чекають на основний прийом їжі. Якщо вони будуть під'їдати не печиво на столі, а брати пару соломок моркви — це буде чудово», — переконує дієтолог.

Схожі новини