Передплата 2024 «Добрий господар»

Сьогодні православні і греко-католики відзначають прощену неділю: що потрібно знати про цей день

  • 10.03.2019, 09:35
  • 1 705

Ця неділя є останнім днем споживання молочних продуктів перед Пасхою для православних християн.

У греко-католиків вимоги щодо посту м’якші, але й вони позначають особливий період стриманості та підготовки до Великодня, повідомляє ТСН.

Прощена неділя є днем, коли християни східної візантійської традиції пробачають одне одному вчинені кривди та просять прощення за них. Із понеділка настає найдовший і найсуворіший для православних піст у році. Під час нього дозволяються лише рослинні продукти — овочі, каші. Про м’ясо, молоко, сир, яйця та навіть рибу вірянам доведеться на певний час забути.

У церкві наголошують: страви на столі мають бути простими і невибагливими. Разом із рецептами постового столу священики дають важливі поради — дбати про власне духовне життя більше, ніж про шлунок. «Закінчиться піст, і в кожного серед друзів будуть такі, які будуть хвалитись: ось я 40 днів, молодець, не вживав м’яса, молочних продуктів. А ти запитай: скільки разів ти відвідував храм? Ну, я на Пасху прийшов, пасочку посвятив», — каже отець Андрій.

Щоби піст не перетворився на банальну дієту, слід змінити на краще свої думки та поведінку, відмовитись од шкідливих звичок та залежностей. У кожного це щось своє — до прикладу, музика та розваги теж під забороною церкви. Дотримуватися суворого посту всім підряд не варто — у цьому єдині як церква, так і медицина. Лікарі радять вагітним, старим, хворим на цукровий діабет або розлади шлункової системи принаймні пом’якшити постові заборони, а то й відмовитися від них узагалі.

Про особливості посту наших пращурів може годинами розповідати пані Олена — з її слів, в українській культурі народні та дохристиянські традиції переплетені з церковними. А деякі науковці припускають, що постували українці навіть до офіційного прийняття християнства. Перший день посту предки називали жилавим понеділком, коли з житнього тіста випікали «жиляники», котрі споживали разом із борщем і хроном.

Як пише «24 канал» дуже важливо саме у цей день згадати тих людей, кого ви образили, покаятися і щиро попросити вибачення. Однак і ви пробачайте тих, хто просить у вас пробачення. За християнськими канонами, якщо людина здатна прощати людям їхні гріхи, то і її гріхи будуть прощені на небесах.

Що можна і не можна робити у Прощену неділю

— У Прощену неділю категорично заборонено влаштовувати конфлікти, злитися на оточуючих, підвищувати голос, ображати когось і самому ображатися.

— Наміри людей повинні бути лише позитивні, а вчинки — людяними.

— Треба бути готовим до того, що ви повинні пробачити людину і відпустити образу. Таким чином ви звільнитися від душевних тривог та переживань.

— У Прощену неділю не рекомендується виконувати важку роботу.

— Бажано перед початком Великого посту прийняти сповідь.

— Прийдіть на кладовище, де поховані ваші близькі та рідні, поминаючи їх молитвою та добрими словами.

Прощена неділя допомагає багатьом людям полегшити душевні страждання і забути найстрашніші образи.

Схожі новини