Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Здохлого коня викинули в лісі, а поросятами завалили смітники: люди б’ють на сполох

У селищі Демидівка Рівненської області б’ють на сполох: люди викидають трупи домашніх тварин. Тушки здохлих поросят, і навіть корів та коней валяються на стихійних сміттєзвалищах, або просто по серед лісу. Розкладаючись, рештки звірів поширюють вірусні хвороби.

У відділі житлово-комунального господарства Демидівської селищної ради розповідають, що така ситуація триває більше року.

— Спершу самі виїжджали на місце і спалювали туші свиней. Попіл закопували. Неодноразово просили людей не робити так, попереджали про адміністративну відповідальність. Селяни не зважають, — говорить начальник відділу ЖКГ Василь Бурець. — Провели власне розслідування, втім вдалося встановити особи лише двох порушників. У одних господарів кінь здох від старості, вони й вивезли його труп до ліси. Інші викинули труп корови на смітник. Викликали обох на комісію, і в якості покарання оштрафували на тисячу гривень. Буває, здохлих поросят кидають просто на узбіччі дороги.

Від чого саме померли тварини — невідомо. Втім, запевнять у ветеринарній службі, ознак чуми фахівці не виявили. Припускають, що звірі могли здохнути від тешени, або неправильної годівлі та утримання.

— Всі скотомогильники в районі законсервовані. Наші співробітники постій стежать, аби туди не звозили трупи свійських тварин, — каже начальниця Демидівського районного відділення Головного управління Держпродспоживслужби у Рівненській області Леся Петрук. — Селищна рада підписала договір із костопільським ветсанзаводом про те, що вони безкоштовно забиратимуть у людей трупи тварин на утилізацію. Проте люди чомусь не користуються цією послугою.

Варто наголосити, що рештки загиблих тварин поширюють небезпечні інфекції, які вражають людей та живність — туберкульоз, бруцельоз та інші. Недуги поширюються повітряно-крапельним шляхом. До того, розкладаючись, рештки тварин псують грунт, поверхневі води та повітря.

— У Законі визначений порядок поводження із рештками загиблих тварин. Трупи в жодному разі не можна викидати на смітники чи залишати просто неба. За неналежну утилізацію господарів мають право притягнути до адміністративної відповідальності. Сума штрафу коливається від 25 000 до 96 000 гривень, — пояснює адвокат Валентин Дупак. — Розглядати справу та накладати штраф можуть головні державні інспектори ветеринарної медицини. За псування земель громадянам передбачений штраф від 340 до 1360 гривень. Якщо ж подин правопорушення вчинив підприємець, сума штрафу збільшується від 850 до 1700 гривень. Окрім адміністративної відповідальності, за викидання трупів тварин передбачена й кримінальна відповідальність.