Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Конкурс на посади у Верховному суді: серед переможців виявили 16 «недоброчесних» кандидатів

  • 07.03.2019, 09:42
  • 381

У конкурсі на посади у Верховному суді України перемогли 78 кандидатів, 16 з яких були визнані «недоброчесними».

Про це повідомляє ТСН із посиланням на Громадську раду доброчесності (ГРД), яка визначала «чорний список» суддів.

Сімох кандидатів Вища кваліфікаційна комісія суддів пропонує призначити у Касаційний господарський суд: Наталя Волковицька, Ольга Кролевець, Тетяна Малашенкова, Ігор Бенедисюк, Валерій Картере, Надія Губенко, Сергій Могил.

Ігор Бенедесюк очолює Вищу раду правосуддя, яка має останнє слово у визначенні переможців конкурсу. Цей посадовець відомий завдяки скандалу, що стався у березні 2017 року. Тоді до будинку Бенедесюка прийшли з пікетом активісти, які звинувачували його у корупції. Посадовець спочатку намагався переїхати активістів машиною, а потім вистрілив із пістолета.

Ще один сумнівний кандидат, більш-менш відомий широкому загалу, — Сергій Могил. Він є племінником колишнього народного депутата від Партії регіонів, голови ЦВК під час президентських виборів 2004 року Сергія Ківалова.

Також ГДР внесло до списку «не доброчесних» Тетяну Малашенкову, яку пов'язують із президентом Петром Порошенком. Вона працювала юрисконсультантом підприємств, пов'язаним із главою держави, а 2014 року балотувалася до Верховної Ради від «Блоку Петра Порошенка».

Ще п’ятьох конкурсантів із «чорного списку» ВККС пропустила до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного: Олена Губська, Сергій Уханенко, Семена Стеценко, Ігор Дашутін і Лариса Тацій.

Двоє сумнівних кандидатів можуть потрапити до Касаційного кримінального суду: Сергій Єремейчук і Світлана Вус.

Стільки ж ГРД виявила у фінальному рейтингу рекомендованих на посади у Касаційному цивільному суді: Василь Яремко та Максим Тітов.

«Вирішальне слово щодо визначених ВККС переможців має незабаром сказати Вища рада правосуддя, яка може відмовити у призначенні кандидатів. Однак, звертаємо увагу, що як ми і прогнозували, серед фіналістів опинились одразу четверо представників Ради правосуддя на чолі з головою ВРП — Ігорем Бенедисюком», — повідомляє ГРД.

Нагадаємо, Вища кваліфікаційна комісія суддів оголосила переможців конкурсу на посади суддів Антикорупційного суду. Тепер їхні кандидатури мусить розглянути Вища рада правосуддя та надіслати відповідне подання до президента України. Він мусить підписати їхнє призначення протягом 30 днів від дня отримання подання і не має права відмовитись. Очікується, що Президент Порошенко підпише це подання до першого туру президентських виборів, таким чином запустивши роботу Антикорупційного суду.

Схожі новини