Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Голову газового бізнесу «Нафтогазу» звинуватили в корупції: у НАК усе заперечують

  • 06.03.2019, 18:10
  • 334

Головний виконавчий директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко підозрює нове керівництво компанії у продажу газу із газових сховищ за корупційною схемою.

Про це йдеться у службовій записці Вітренка керівнику служби внутрішньої перевірки НАК Марії Кучеровій, яку оприлюднили «Українські новини». Співрозмовник ЕП у компанії підтвердив автентічність документу.

Вітренко наводить ряд аргументів, які, на його думку, підтверджують конфлікт інтересів новопризначеного керівника газового напряму НАК Андрія Фаворова.

Також у документах йдеться про факти продажу «нафтогазівського» газу за заниженими цінами компанії «ЕРУ Трейдинг», якою раніше керував Фаворов.

Згідно зі службовою запискою, продаж газу в четвертому кварталі 2018 року призвів до необґрунтованих втрат НАК, і водночас до необґрунтованого прибутку ТОВ «ЕРУ Трейдинг». Остання є посередником між НАК і її дочірньою компанією ПАТ «Укртрансгаз».

«Наскільки мені відомо, така ж ситуація залишається актуальною для поставок газу в січні і лютому 2019 року», — говориться в документі.

Із аналізу Вітренка виходить, що у 4-му кварталі «ЕРУ Тейдінг» отримувала газ за ціною, заниженою в деяких випадках майже на 1 тис. грн за 1000 кубометрів. Як випливає із документа, в кінці листопада і в грудні 2018 року «ЕРУ Трейдинг» закупили газ із газосховищ за низькою ціною (середньозважена 8457 грн / тис. куб. м) загальним обсягом 101 млн кубометрів.

За підрахунками Вітренка, на цих операціях «ЕРУ Трейдинг» могла заробити 2,2 млн доларів.

Він підкреслив, що формуванням маркетингової політики в НАК із грудня 2018 року займався Андрій Фаворов — директором і один із засновників «ЕРУ Трейдинг». Саме до нього перейшла більша частина повноважень Вітренко.

У зв'язку з цим, на думку Вітренка, може виникнути обґрунтована підозра, що саме «він мав можливість, але не виправив цю ситуацію, що суперечить його службового обов'язку діяти в інтересах НАК «Нафтогаз України». Йдеться про використання знань та інформації, отриманої під час роботи в «ЕРУ Трейлдінг».

«Відповідно, може бути достатньо підстав вважати, що це є наслідком конфлікту інтересів у разі, якщо Фаворов залишився реальним бенефіціаром ТОВ «ЕРУ Трейдинг». Із іншого боку, виходячи з таких обставин, може виникнути обґрунтована підозра, що Фаворов міг залишитися реальним бенефіціаром «ЕРУ Трейдинг», — зазначає Вітренко.

В свою чергу у «Нафтогазі» повідомили, що ще до приходу Фаворова в «Нафтогаз», компанія поставила умову про його вихід з компанії ТОВ «ЕРУ Трейдінг», як з органів управління так і зі складу кінцевих власників.

«На виконання цієї вимоги Фаворовим була укладена відповідна угода про продаж своєї частки у ТОВ „ЕРУ Трейдінг“ від 30 листопада 2018 року, тобто ще до офіційного призначення на посаду Директора з інтегрованого газового бізнесу, що було перевірено Службою комплаєнсу», — йдеться у повідомленні.

«Таким чином, процес врегулювання конфлікту інтересів знаходився під постійним моніторингом Служби комплаєнсу, в тому числі були встановлені додаткові контролі з метою управління конфліктом інтересів», — йдеться у повідомленні.

Як наголошується, питання купівлі-продажу газу в 4 кварталі потрапило до поля зору керівництва Нафтогазу в січні 2019 року. В лютому Наглядова рада розглянула ситуацію, в тому числі, позицію Вітренка та висновки Служби комплаєнсу.

«За цими висновками, конфлікту інтересів не було. Фаворов не відповідав за закупівлі в момент цих угод. Всі угоди, що були здійснені компанією „Нафтогаз Трейдінг“, про які йде мова, були здійснені ще до офіційного призначення Фаворова», — заявили в компанії.

«Наглядова рада доручила службам внутрішнього контролю провести повне розслідування всіх угод, укладених того періоду. Попередні результати цього розслідування не виявили угод, які б відрізнялися від стандартної ринкової практики з урахуванням стану ринку в той момент. Коболєв доручив залучити незалежний форензик-аудит, який проводить додаткове розслідування», — підсумували в НАК.

Схожі новини