Передплата 2024 «Добрий господар»

Розкрито секрет синдрому розбитого серця: хвороби «з голови», від якої можна померти

  • 06.03.2019, 08:30
  • 922

Швейцарські вчені проводять дослідження, присвячене так званому «синдрому розбитого серця».

Психологічний стрес може викликати гостру минущу дисфункцію лівого шлуночка. Синдром проявляється раптовим розвитком серцевої недостатності або болю в грудях, поєднаними зі змінами на ЕКГ, характерними для інфаркту міокарда передньої стінки лівого шлуночка, пише ВВС.

Найчастіше цей синдром розвивається на тлі стресових ситуацій, що викликають сильні, частіше різко негативні емоції. Такими подіями можуть бути смерть близької людини або розлучення.

Повної ясності, як це відбувається, у вчених поки немає. Висловлюється припущення, що синдром провокується реакцією мозку на стрес.

Синдром розбитого серця може бути тимчасовим явищем, у цьому випадку серцевий м'яз відновиться через декілька днів, тижнів або місяців, а в деяких випадках розвиток синдрому може призвести до смертельного результату.

У Британії синдром розбитого серця виявляється приблизно у 2500 пацієнтів щороку. Точна причина виникнення синдрому розбитого серця вченим не відома. Однак передбачається, що цей синдром може бути пов'язаний з підвищенням рівня гормонів стресу — наприклад, адреналіну.

Олена Гадрі з Університетської клініки Цюриха разом зі своїми колегами вивчила активність головного мозку 15 пацієнтів, у яких був діагностований синдром розбитого серця.

Дані томографії показали значні відмінності активності мозку цих пацієнтів від картини, яка спостерігалася у 39 учасників контрольної групи, що були здоровими. Було відзначено набагато менший зв'язок між ділянками мозку, що відповідають за контроль над емоціями, й несвідомими (автоматичними) реакціями організму (такі як серцебиття).

«Емоції формуються в головному мозку, тому цілком можливо, що хвороба формується в мозку. А потім мозок надсилає відповідні сигнали серцю», — каже Гадрі.

Для того, щоб зрозуміти механізм формування синдрому, необхідні подальші дослідження. У швейцарських учених, що проводили дослідження, не було даних томографічного дослідження пацієнтів до того, як у них був виявлений синдром розбитого серця. Тому дослідники не можуть стверджувати, що скорочення зв'язків між різними відділами головного мозку стало наслідком розвитку синдрому, або ж синдром розвинувся через скорочення зв'язків.