Передплата 2024 «Добра кухня»

Львівські школи навчаються сортувати сміття

Назбирали тонну макулатури — отримали 2500 гривень.

Роздільний збір відходів у Львові вийшов на новий якісний етап. За спільної ініціативи ЛКП «Львівспецкомунтранс» та міського департаменту з питань поводження з відходами у 35-ти школах міста впровадили проект з відсортовування паперу від решти сміття. Таким чином, прагнули залучити до культури сортування якомога більше молоді.

«Бачимо, ідею вдалося втілити в життя. Учні та вчителі підхопили нашу ініціативу й за короткі терміни зібрали величезну кількість макулатури», — запевняють в ЛКП «Львівспецкомунтранс». Паперу таки дійсно назбирали чимало. Ліцей «Сихівський» здав 420 кілограмів, а середній загальноосвітні школі № 72 вдалося зібрати цілісіньку тонну.

Процес має чітко відрегульований цикл: спочатку у школах відсортовують вторсировину, потім перевізник забирає відходи, попередньо зваживши їх, і транспортує на підприємства, які спеціалізуються на переробці макулатури. А вже потім, школа на свій спецрахунок отримує додатковий прибуток від продажу цієї вторсировини. Переробник викуповує макулатуру за ринковою вартістю — 2 гривні 50 копійок за кілограм.

За ці кошти, наприклад, адміністрація СЗШ № 13 планує озеленити територію (навчальному закладу вдалося за півтора місяці назбирати 250 кілограм паперу, тобто заробили 650 грн. Як кажуть, дрібниця, але приємно). А найголовніше — учні й викладачі довели, що готові підтримувати європейські стандарти поводження з відходами. Залишається лише побажати, щоб така ініціативність
розповсюджувалася на усіх львів’ян.

Схожі новини