Передплата 2024 ВЗ

Синод ПЦУ прийняв рішення про паломництво УГКЦ до Софії Київської

У Києві 4 березня відбулося засідання Священного Синоду ПЦУ. Його учасники розглянули ініціативу Патріарха УГКЦ Святослава провести прощу до собору Софії Київської

Ієрархи ПЦУ, «констатували», «що протягом тисячоліття Собор Святої Софії Київської був і залишається кафедральним собором православних Київських першоєрархів» Про це повідомляє РІСУ з почиланням на офіційний сайт цієї конфесії.

Учасники Синоду ПЦУ відтак вирішили «вважати за корисне зберегти щодо Богослужінь у Святій Софії Київській той порядок, який склався дотепер і позитивно сприймається в українському суспільстві, не провокуючи полеміки чи розділень».

Вони також схвалили позицію митрополита Епіфанія, висловлену ним у листі до Патріарха УГКЦ Святослава, та ухвалили написати ще одного.

Нагадаємо, шо Собор святої Софії ніколи не належав ні ПЦУ, ні УПЦ КП, він перебував і перебуває у державній власності. Часто цей храм за дозволом держави використовували різні Церкви для відзначення непересічних подій. Щороку 24 серпня у Софії Київській відбуваються молебні за Україну, участь у яких беруть православні. католики, протестанти, мусульмани, юдеї.

Нагадаємо, Патріарх Святослав 17 лютого анонсував проведення прощі та Богослужіння у Софійському соборі у Києві. Паломництво заплановане на 7 квітня до свята Благовіщення. Проте почесний Патріарх Філарет виступив проти такого паломництва греко-католиків, наголосивши, що це може викликати міжконфесійну напругу.

19 лютого 2019 р. Предстоятель, Митрополит Епіфаній надіслав листа Главі УГКЦ «щодо питань, які стосуються двох Церков».

Схожі новини