Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Чиновників підприємства «Укроборонпрому» затримали за підозрою в розтраті понад 2 мільйонів доларів

  • 04.03.2019, 19:40
  • 358

Детективи НАБУ та САП сьогодні, 4 березня, затримали чинного та колишнього директорів державного підприємства «Спецтехноекспорт», що входить до складу концерну «Укроборонпром».

Про це повідомляє Національне антикорупційне бюро України на сторінці в Facebook, передає УНІАН.

«4 березня 2019 року детективи НАБУ та САП затримали чинного та колишнього директорів ДП ДГЗП „Спецтехноекспорт“ за підозрою у розтраті 2,225 мільйона доларів США», — йдеться в повідомленні. Також затримано ще трьох колишніх посадовців держпідприємства, додали в НАБУ.

Як повідомили у прес-службі САП, колишній директор «Спецтехноекспорту» підозрюється у причетності до організації злочинної схеми розтрати коштів, яка завдала держпідприємству збитків на суму 55,5 млн гривень. Крім того, у ході здійснення процесуального керівництва у кримінальному провадженні прокурорами САП спільно з детективами Національного антикорупційного бюро повідомлено про підозру ще чотирьом чинним та колишнім високопосадовцям «Спецтехноекспорту». «Посадовцям інкриміновано вчинення службового підроблення та умисної, з використанням службового становища, за попередньою змовою, розтрати майна, чим спричинено тяжкі наслідки інтересам держави, тобто скоєння кримінальних правопорушень, передбачених ч.ч. 2, 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 191, ч.ч. 2, 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України», — йдеться у повідомленні.

Досудовим розслідуванням встановлено, що колишній директор «Спецтехноекспорту» із залученням двох своїх заступників, директора департаменту та завідувача сектору цього підприємства організував злочинну схему розтрати належних державі в особі державного підприємства «Завод 410 ЦА» коштів та виведення їх за кордон на користь іноземної юридичної особи. Так, зазначили у САП, під час виконання зовнішньоекономічного контракту на постачання продукції військового призначення, укладеного «Спецтехноекспортом» як розпорядником майна ДП «Завод 410 ЦА» з Міністерством оборони Індії, вищевказана посадова особа, шляхом підписання відповідної угоди, залучила до його супроводження агента (посередника) — компанію-резидента Об’єднаних Арабських Еміратів.

Згідно з умовами цієї угоди, агент як комерційний посередник взяв на себе зобов’язання здійснити від імені, в інтересах, за рахунок та під контролем «Спецтехноекспорту» заходи (надати послуги) з метою укладення (організації укладення) та подальшого виконання вищевказаного контракту. За такі послуги, зазначили у САП, на підставі підписаних зазначеними службовими особами «Спецтехноекспорту» актів виконання робіт та платіжних доручень, з рахунку дочірнього підприємства на рахунок іноземного агента протягом 2015 року було перераховано належні ДП «Завод 410 ЦА» державні кошти в сумі 2,2 млн доларів. «Однак зібрані в ході слідства докази свідчать про те, що згаданий посередник ніяких послуг, пов’язаних з укладенням (організацією укладення) або подальшим виконанням вказаного зовнішньоекономічного контракту, не надавав», — йдеться у повідомленні. Таким чином, наголосили у САП, внаслідок протиправних дій службових осіб «Спецтехноекспорту» та безпідставного перерахунку агенту коштів за ненадані послуги державі в особі ДП «Завод 410 ЦА» спричинено матеріальні збитки на суму еквівалентну 55,5 млн гривень.

На сьогодні зазначені особи, у тому числі колишній і нинішній директори дочірнього підприємства, затримані. Найближчим часом до суду будуть подані клопотання про обрання їм запобіжних заходів.

Схожі новини