Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У моді ювелірних прикрас — весняні квіткові «принти»

Журналіст «ВЗ» відвідала виставку-продаж ювелірних виробів «Еліт-ЕКСПО» у Палаці мистецтв.

Кращі друзі жінки — діаманти. А ще краще — аби цих ювелірних цяцьок було якнайбільше. У Палаці мистецтв відбулася традиційна виставка-продаж ювелірних виробів «Еліт-ЕКСПО», де презентували кількадесят українських брендів. На виставці продавали вишукані прикраси з діамантами (основа — біле або жовте золото), вироби із золота, срібла, прикраси з натурального каміння, вироби з бурштину, прикраси з емаллю, а ще — антикварні годинники, біжутерію, упаковки для ювелірних цяцьок, банківські метали…

… На виставці — особлива атмосфера. Кожен відвідувач усміхається (особливо жінки), а продавці-консультанти ввічливо запрошують до вітрин, які вгинаються від красивих виробів. Спершу йду «одягати» вироби з діамантами. «У моді — класика: діаманти і вироби у стилі весняних квіткових «принтів», — сказала «ВЗ» продавець-консультант ювелірного дому Києва пані Ольга. — Можна носити і масивні вироби з креативним дизайном, і маленькі каблучки, чи сережки, які підкреслюють жіночу ніжність. Є чимало виробів у формі зірочок, «перехресні лінії» з вкрапленням каміння, «метелики».

Ціни на вироби з білого золота із діамантами не кусаються і значно дешевші, ніж у ювелірних магазинах. Сережки з діамантом у 0,25 карат можна купити від… п’яти тисяч гривень. Каблучка «всипана» 51-м міні-діамантом — 26 тисяч гривень. «Чому так дешево?», — уточнюю у продавця. — Не віриться, що за таку вартість можна купити оригінальний камінь". «Чому вважаєте, що дешево? Нормальна ціна! Діамантики маленькі. Загалом у виріб пішло пів-карату діаманту», — відповіла жінка.

Для порівняння, у спеціалізованих магазинах побачила каблучку з жовтого золота у діамантом у пів-карату за 120−150 тисяч гривень. Виріб з діамантом в один карат — від 200 тисяч гривень.

Підвіски з діамантом на виставці коштували від 30 тисяч гривень. Сподобався хрестик, вкритий діамантами — 45 тисяч. Хрестик із сапфіровим камінням — 10−15 тисяч гривень. Браслети з діамантом в один карат — 66 тисяч гривень. Запитала продавців, чи можна «на око» визначити справжність діаманту. «Не можна! — відповіла продавець з Вінниці Христина. — Треба звернутися до професійного ювеліра, або гемолога (експерт, який розуміється на дорогоцінному камінні). Цирконій теж може давати трохи подібний блиск, як діамант. На перший погляд діамант можна переплутати з фіанітом („штучний діамант“, як синтетична імітація дорогоцінного каміння). Тож моя порада — купувати вироби з діамантом лише в спеціалізованих магазинах, де є бірки з характеристиками товару».

Продавці не дають міряти вироби з діамантами. Демонструють товар у чорних рукавицях. Також ставлять на спеціальних манекени, щоб підкреслити красу і вишуканість дорогоцінної речі. Не торгуються. Кажуть, ціни і так низькі, без магазинної націнки.

Є попит і на срібні ювелірні речі. В одній ятці звернула увагу на шовкові червоні нитки (оберіг від злого ока), які мають невеличку срібну бірочку з іменем, або виріб у вигляді руки, серця, зірки… За такий оберіг правлять 300−400 гривень. «А це червона нитка з Єрусалиму?», — уточнюю у продавця. «Не знаю! Але оберіг вартий уваги, купуйте», — відповіла пані Надія. Срібні ланцюжки — від 370 гривень, підвіски — від 500, каблучки з опалом — 1350 гривень, сережки — 900 гривень. Срібна каблучка з фіанітом — 800 гривень.

«Срібло покрите родієм виглядає, як біле золото, — каже „ВЗ“ продавець зі Львова Марта. — Тому такі речі у попиті. Саме срібло, як метал майже нічого не варте, але у ювелірному виробі — красиве, вишукане, елегантне…».

Не золотом і сріблом єдиним. На виставці-ярмарці було чимало красивих виробів ручної роботи з бісеру. Пригледіла собі плетену підвіску у стилі Burberry (британський преміальний виробник одягу, аксесуарів та парфумів. Речі мають фірмову клітинку, яка складається з червоних, чорних, білих та жовтих відтінків). Така біжутерія обійшлася моєму бюджету у мінус 450 гривень. Бісероплетіння у стилі вишиванки чи весняних квітів — 400 гривень. Брошки у вигляді червоного серця з камінням — 200 гривень.

Схожі новини