Передплата 2024 «Добрий господар»

Митрополит Епіфаній прокоментував можливість переговорів з Кирилом і Онуфрієм

  • 04.03.2019, 10:33
  • 752

Предстоятель Православної церкви України Епіфаній заявив, що не шукав можливості для прямого діалогу с митрополитом Московського патріархату Онуфрієм чи з патріархом Російської православної церкви Кирилом, бо вважає подібні переговори нереальними.

Про це він сказав в інтерв'ю «Українській правді».

Так, на питання, чи шукав він можливість поговорити з Онуфрієм, Епіфаній відповів, що зараз — ні.

«Я вважаю, що вести з ним переговори — нереально. Це людина, яка на 100% віддана інтересам російської церкви і російської держави. Тому вести з ним переговори про об'єднання дуже складно», — сказав предстоятель ПЦУ.

За його словами, усе почнеться «з низів», оскільки народ має сказати, в якій церкві він хоче бути і поступово це змусить приймати рішення і духовенство.

«Якщо архієреї залишаться без парафій, без духовенства, то він змушений буде приймати рішення і про перехід. Бо починати зараз переговори „з верхів“ церкви, то це не матиме результату. Адже ми знаємо настрої і митрополита Онуфрія, і керуючого справами митрополита Антонія. Вони не підуть на жодні переговори. Ми намагались до Собору, але з їхнього боку не було жодного бажання», — зазначив Епіфаній.

«Зараз, якщо говорити про ведення діалогу, то ми — автокефальна Церква, а вони — структура Московського патріархату в Україні. Нам тоді треба, мабуть, говорити про ведення діалогу з РПЦ, а не з її частиною», — додав він.

Разом з тим на питання, чи пробували представники ПЦУ вести діалог з патріархом Кирилом, митрополит відповів, що з цим ще складніше.

«Яким чином вести діалог, якщо ми перебуваємо у стані війни, якщо вони не розмовляють тепер навіть із Вселенським патріархом? А нас вони ж просто не визнають поки», — сказав Епіфаній.

Він додав, що не бажав би наразі спілкуватися з Кирилом, бо це людина, яка благословляє те, що відбувається на Сході України, де гинуть українські воїни.

«А взагалі я б сказав, що він повинен змиритися з тим, що відбувається в Україні. Це уже незворотній процес. Хоче він того чи ні, буде він протидіяти чи ні, але ми досягнемо успіху. Це питання тільки часу. І краще було б це одразу зрозуміти, усвідомити, попросити один в одного прощення, знайти порозуміння між Константинополем і ними, сісти за стіл переговорів і мати уже в Україні єдину Помісну Церкву», — сказав предстоятель.

При цьому він розповів, що тенденція до об'єднання з низів наразі є позитивною і головне, що все відбувається мирно.

«Зараз навіть там, де громади добровільно вирішують перейти, ми бачимо шалений спротив Московського патріархату, „молитовні стояння“, приїжджають автобуси „тітушок“ і намагаються диктувати громаді певні умови. То якщо ми почнемо таке протистояння, то ми ніколи не об'єднаємося», — додав він.

Епіфаній наголосив, що ставити хронологічні рамки для об’єднання не варто і хоч процес може зайняти багато часу, але все буде без кровопролиття.

Схожі новини