Передплата 2024 «Добрий господар»

Розпочинається масляний тиждень: що дозволено і заборонено

  • 04.03.2019, 10:13
  • 978

На Масляну прийнято веселитися і добре наїдатися перед Великим постом

Від сьогодні, з понеділка, 4 березня, в Україні розпочинається свято, яке символізує кінець зими і пробудження весни. Масляну святкують протягом цілого тижня, до початку Великого посту.

Кожен день Масляної має свою назву і призначення, повідомляє «Главком». Наприклад, сьогоднішній день називається «зустріч». У понеділок робили крижані гірки. У давнину вірили, що чим далі котяться сани і чим гучніший сміх над крижаною горою, тим кращим буде врожай.

На Масляну прийнято веселитися і добре наїдатися перед Великим постом. Головна страва — млинці, які печуть кожного дня протягом усього тижня. І додавати до них можна все, що завгодно: масло, мед, сметану, варення, сир, овочі та ікру — червону, чорну, кабачкову.

Що не можна робити на Масляну?

Масляна — це молочно-сирний тиждень, тому м’ясо знаходиться під забороною для тих, хто збирається постити, а на рибу ця заборона не поширюється.

На Масляну заборонено вживати алкогольні напої і сваритися, інакше можна накликати на себе великі неприємності.

Масляна — веселе свято, тому ні в якому разі не можна сумувати.

Що потрібно зробити на Масляну?

У Прощену неділю потрібно обов’язково попросити вибачення у всіх рідних і близьких і очистити свою душу перед Великим постом.

На Масляну потрібно обов’язково пекти млинці, і чим більше, тим краще, так як, за прикметою, млинці залучають в будинок багатство.

Масляна — не час для відпочинку, навпаки, потрібно гарненько прибратися в будинку, викинути весь непотріб і сміття, навести чистоту, щоб під час Великого посту, приділити час душі.

Схожі новини