Передплата 2024 «Добрий господар»

Вчені виявили генетичну причину щасливого шлюбу

  • 03.03.2019, 16:11
  • 660

Вчені з Єльського університету (США) знайшли біологічно обумовлену причину щасливого шлюбу. Виявляється, довготривалої гармонії у відносинах досягають партнери з певним генотипом.

Про це пише «Хроніка.інфо» з посиланням на EurekAlert.

Всі учасники проходили психологічне тестування. Крім того, у кожного був узятий зразок слини для аналізу ДНК.

У результаті дослідники дійшли до висновку про те, що великий вплив на щасливий шлюб надає той факт, чи мають партнери GG-генотип. Даний тип є генетичним варіантом окситоцинового рецептора OXTR rs53576, активність якого пов'язана з розвитком таких рис характеру, як емоційна стабільність, емпатія, комунікабельність.

«Коли в окситоциновому рецепторі хоча б одного з партнерів є GG-генотип, подружжя в набагато більшій ступені відчувають свою задоволеність шлюбом», — вказали вчені на генетичну причину щасливого сімейного життя.

Крім того, дослідження показало, що даний генетичний варіант пов'язаний зі зменшенням тривожних уподобань до свого партнера. Вчені пояснюють, що тривожні прихильності характерні для людей, які мають проблеми з самооцінкою і вкрай чутливі до негативних реакцій партнера, від якого чекають постійного схвалення і підтримки, щоб відчувати впевненість. Зменшення інтенсивності таких уподобань йде на користь шлюбу, відзначили експерти.

Схожі новини