Передплата 2024 «Добрий господар»

«Що ж нас так кинули»: переселенці з Луганська нарікають на побутові умови на Буковині

  • 03.03.2019, 10:11
  • 632

На Буковині кілька сімей переселенців із Донбасу третій рік живуть у гуртожитку, який не зданий в експлуатацію. Реконструкцію занедбаної будівлі в селі Михайлівка почали за кошти Євросоюзу, але так і не завершили.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.

76-річний луганчанин Володимир Сергійович кожен свій день починає з походу по воду з порожньою тарою до сусідів.

«П'ять банок беру, і в мене ця вода є», — каже він.

У крани потрапляє вода з найближчої криниці, котру не ризикують не те що пити, а навіть митися в ній чи прати одяг. Стічні води з місцевих господарств збираються у невелике озеро у низині, поруч із яким розташований колодязь, звідки потрапляє вода у гуртожиток для переселенців.

Сусідка Ірина Олексіївна показує рідину, яка тече з кранів, і висновки санінспекції про небезпечний вплив цієї води на людське здоров’я. Але жінка запевняє, що отруйна вода — не єдина проблема переселенців. Двоповерхівка, куди поселили втікачів від війни, досі не прийнята в експлуатацію, бо недобудована. Хто міг, давно виїхав, залишилося сім сімей — переважно пенсіонерів, а також матір із п’ятьма дітьми.

«Сирість, від цього хвороба. Як губка, всмоктує. З вікон крапає вода, тече просто. Вночі спиш — із підвіконника крапає», — каже переселенка Олена Кудряшова.

Мешканці гуртожитку зверталися до різних інстанцій, але безрезультатно.

«Почали ми ходити, запитувати, що ж нас ось так кинули. Гроші закінчилися, проект закрито, чого ви хочете від нас», — розповідає Ірина Мєзенцева.

На реконструкцію житла для переселенців кошти виділив Євросоюз, і вони закінчилися в самий розпал робіт. Принаймні, так пояснюють ситуацію в сільській раді. Людям же дозволили заселитися, бо ті взагалі не мали, де жити.

«Об'єкт не був повністю завершений через нестачу грантових коштів, і потрібно були додаткові кошти з обласного бюджету. Наша селищна рада лишилась один на один з цією проблемою і з переселенцями», — каже голова Глибоцької селищної громади Григорій Ванзуряк.

В облраді, яка освоювала грантові кошти, тепер переконують, що проект і не передбачав оздоблювальних робіт чи навіть підведення питної води, та й люди, які ним займалися, давно не при посадах.

«Цей проект був реалізований при шостому скликанні обласної ради, дане скликання — сьоме, і проект закінчився, коли почало працювати сьоме скликання. Обласна рада виконала все», — каже головний спеціаліст відділу регіонального розвитку Чернівецької обласної ради Тетяна Акришора.

Щоб хоч якось змешншити поневіряння людей, уже за кошти ОТГ в гуртожиток провели електрику та утеплили дах. Тепер намагатимуться очистити воду хоча б до рівня технічної, але на більше, кажуть у селі, грошей місцевого бюджету точно не вистачить.

Схожі новини