Передплата 2024 «Добрий господар»

Порошенко розповів, які можливості відкриває перед Україною рух до ЄС

  • 02.03.2019, 20:07
  • 898

Президент Петро Порошенко наголошує, що рух України до Європи відкриває нові широкі можливості для об’єднаних територіальних громад та доступ до європейських ресурсів для впровадження проектів розвитку територій.

Про це він заявив під час виступу на засіданні Ради регіонального розвитку Одеської області, передає «Прямий».

«Територіальні громади чітко бачать як потрібно розвивати свій регіон», — зауважив Президент.

Водночас він зазначив, що спочатку були проблеми з імплементацією закону про децентралізацію, бо це був абсолютно новий продукт. Продукт, смак якого люди, що живуть в регіонах, містах, селах та селищах ще точно не знали. Президент також підкреслив, що на початку реформи було надзвичайно важко знайти першопроходців, які здатні втілювати її в життя, вивчати досвід Німеччини, Польщі, Євросоюзу в цілому.

«Як тільки з'явилися перші приклади, люди побачили, що на рахунках у територіальних громад з'являється більше грошей, і результати діяльності громад — краще. Якщо ОТГ об'єднуються і використовують той новий механізм, який ми заклали в законі, тоді і відновлюється розвиток громади», — зазначив Глава держави.

За його словами, важливо, що громади самі почали пропонувати рішення проблем. Важливо, що громади самі стають драйверами змін. Вони вже самі вивчають закордонний досвід. Все більше і більше громад об'єднуються і розвиваються в різних районах, селах і містах по всій Україні.

«Ми бачимо — робиться саме те, що потрібно людям, що створює нову якість життя», — сказав він.

При цьому Президент зазначив, що ключовим питанням у впровадженні змін на місцях залишається фінансова та технічна підтримка.

«Звичайно, не уникнути питання — де взяти гроші на перспективні проекти. Перше — громади вже отримали гроші завдяки децентралізації. Друге — це спільні проекти з Європейським Союзом. І я наголошую, якщо ми не схибимо, якщо ми будемо об’єднані, якщо ми продовжуємо наш рух в Європу, кількість європейських проектів буде лише збільшуватись. І це доступ не лише до технічної допомоги, а й до величезних фінансових ресурсів», — підкреслив Петро Порошенко.

Він навів приклад Маріуполя і деяких громад Одеської області, де впроваджуються спільні проекти з Європейським інвестиційним банком, Європейським банком реконструкції та розвитку, тощо.

«Зараз за моїм дорученням в міністерстві регіональної політики буде створено консультаційний центр щодо доступу до міжнародних фінансових ресурсів і кожен керівник об’єднаної громади зможе мати доступ до цих ресурсів. Я впевнений в тому, що ми маємо отримати величезні переваги від нашого руху в Євросоюз», — підкреслив Петро Порошенко.

За його словами, коли ми говоримо про вступ України до ЄС і НАТО, подачу заявки на вступ до ЄС у 2023 році, то йдеться, зокрема і про підтримку з боку ЄС, про досвід країн Центральної і Східної Європи.

«Ми все зробимо, щоб ви мали доступ до ресурсів, про які ми ведемо переговори з партнерами. Немає жодної моєї зустрічі з керівництвом Євросоюзу, щоб я не говорив про гроші», — також зауважив він.

Зокрема, Президент повідомив про спеціальний проект, пов’язаний з агресією Російської Федерації в нейтральних водах Чорного моря, на який спрямовується 50 млн євро. Ці кошти підуть на підтримку Маріуполя, Бердянська.

Схожі новини