Передплата 2024 «Добра кухня»

Стало відомо про небезпеку популярного дієтичного продукту

  • 02.03.2019, 09:34
  • 3 486

Модний дієтичний продукт насіння льону вкрай корисний для здоров’я, проте існують протипоказання при його застосуванні.

Про це розповіла відомий дієтолог Світлана Фус, розкривши правду про користь і шкоду, пише «Обозреватель».

«Важливо пам'ятати, що насіння втрачає деякі корисні речовини після термічної обробки, тому додавайте його в страви вже після приготування. Ціле лляне насіння не перетравлюється в нашому організмі повністю. Його краще подрібнювати порційно в кавомолці і приймати відразу після приготування. Так збережуться всі корисні живильні речовини, а не прогіркнуть поліненасичені жирні кислоти, які швидко окислюються на повітрі при сонячному світлі та утворюють перекису, а вони навпаки — шкідливі для організму», — пояснила дієтолог.

За її словами, зберігати насіння льону потрібно цілим в герметичному контейнері, а також в темному місці. Однак, не всім підходить цей продукт. Він протипоказаний дітям до трьох років, людям, у яких є камені в жовчному міхурі.

«Жінкам, у яких ендометрит, фіброміома матки або полікістоз яєчників його не можна вживати через фітоестрогени. З тієї ж причини повинні бути обережні з насінням льону вагітні та ті, хто годує грудьми. Хоча лляне насіння містить багато корисних і цінних інгредієнтів, вважати його супер-продуктом не слід», — зазначила дієтолог.

Фус нагадала, що насіння льону не є головним джерелом омега-3 жирних кислот, адже в організмі засвоюється лише 10−20% рослинних кислот.

«Якщо взяти одну столову ложку насіння, незважаючи на те, що там велика кількість омега-3 жирних кислот — цілих 2 г, тільки 0,2 — 0, 25 г з них повноцінно засвоюються і перетворюються на активні речовини. Пам'ятайте, що оптимально для дорослих споживати сумарно 1 г омега-3 жирних кислот на добу. Щоб отримати добову норму з насіння льону, вам довелося б приймати більше 4 столових ложок насіння щодня. А це може завдати шкоди вашому здоров'ю», — додала вона.

Дієтолог також уточнила, що лляне насіння можна додавати в їжу в рекомендованих дозах. А для профілактики ішемічної хвороби серця рекомендується хоча б два рази на тиждень включати в раціон страви з жирної риби.

Схожі новини