Стало відомо про небезпеку популярного дієтичного продукту

Модний дієтичний продукт насіння льону вкрай корисний для здоров’я, проте існують протипоказання при його застосуванні.

Про це розповіла відомий дієтолог Світлана Фус, розкривши правду про користь і шкоду, пише «Обозреватель».

«Важливо пам'ятати, що насіння втрачає деякі корисні речовини після термічної обробки, тому додавайте його в страви вже після приготування. Ціле лляне насіння не перетравлюється в нашому організмі повністю. Його краще подрібнювати порційно в кавомолці і приймати відразу після приготування. Так збережуться всі корисні живильні речовини, а не прогіркнуть поліненасичені жирні кислоти, які швидко окислюються на повітрі при сонячному світлі та утворюють перекису, а вони навпаки — шкідливі для організму», — пояснила дієтолог.

За її словами, зберігати насіння льону потрібно цілим в герметичному контейнері, а також в темному місці. Однак, не всім підходить цей продукт. Він протипоказаний дітям до трьох років, людям, у яких є камені в жовчному міхурі.

«Жінкам, у яких ендометрит, фіброміома матки або полікістоз яєчників його не можна вживати через фітоестрогени. З тієї ж причини повинні бути обережні з насінням льону вагітні та ті, хто годує грудьми. Хоча лляне насіння містить багато корисних і цінних інгредієнтів, вважати його супер-продуктом не слід», — зазначила дієтолог.

Фус нагадала, що насіння льону не є головним джерелом омега-3 жирних кислот, адже в організмі засвоюється лише 10−20% рослинних кислот.

«Якщо взяти одну столову ложку насіння, незважаючи на те, що там велика кількість омега-3 жирних кислот — цілих 2 г, тільки 0,2 — 0, 25 г з них повноцінно засвоюються і перетворюються на активні речовини. Пам'ятайте, що оптимально для дорослих споживати сумарно 1 г омега-3 жирних кислот на добу. Щоб отримати добову норму з насіння льону, вам довелося б приймати більше 4 столових ложок насіння щодня. А це може завдати шкоди вашому здоров'ю», — додала вона.

Дієтолог також уточнила, що лляне насіння можна додавати в їжу в рекомендованих дозах. А для профілактики ішемічної хвороби серця рекомендується хоча б два рази на тиждень включати в раціон страви з жирної риби.