Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Для мене немає значення, чи велика ми церква, — митрополит Епіфаній про перехід парафій до ПЦУ

  • 01.03.2019, 11:54
  • 807

Вже близько 400 парафій перейшли від УПЦ МП до ПЦУ. Проте митрополит Епіфаній вважає, що кількість в основу ставити не слід. Головним є євхаристійне єднання і єднання з іншими помісними православними церквами.

Про це повідомляє 24 Канал з посиланням на ВВС.

Наразі ПЦУ проводить переговори у непублічній площині із представниками деяких парафій, які мають намір перейти до складу автокефальної церкви.

Так, представники ПЦУ намагаються донести свою точку зору, оскільки головним аргументом Москви є те, що новостворена «так звана церква» захоплює храми «канонічної УПЦ».

Не від кількості все залежить. Є малі церкви, наприклад, Кіпрська церква є малою, але історичною церквою, її автокефалія була прийнята на Третьому Вселенському соборі.

Для мене немає жодного значення, чи ми велика церква, чи мала, але ми хочемо увійти в євхаристійне єднання й єднатися навколо Христа з православними братами з інших помісних православних церков,
— наголосив настоятель ПЦУ.

За його словами, саме Москва наразі женеться за кількістю.

«Вони множать єпископат: там зараз близько 360 архієреїв. Вони хочуть показати, що в РПЦ є більше архієреїв, ніж у всіх інших православних церквах, що вони де-факто є найбільшими, і хочуть стати і де-юре першими. Але українське питання, думаю, їх трохи охолодило. Бо зараз, якщо Українська церква повністю відійде від РПЦ, то Російська церква скоротиться наполовину», — додав священнослужитель.

Водночас настоятель ПЦУ зазначив, що вже близько 400 парафій прийняли рішення про перехід до ПЦУ.

Ми чуємо, що щодня у тій чи іншій області приймаються рішення про переходи. Зараз ми впорядкуємо це все до кінця юридично, бо, на жаль, до цього часу в українському законодавстві не було таких хороших прецедентів єднання,
— сказав митрополит Епіфаній.

Схожі новини