Передплата 2024 ВЗ

«Найбільш переконлива дезінформація — це правда, приправлена акцентованою брехнею», — глава Укроборонпрому про скандал з постачаннями

Механізми закупівель критичного імпорту комплектуючих для ОПК в умовах воєнного часу проходять узгодження в Кабміні

Потреба ОПК України в закупівлях через так звані «сірі майданчики» критичного імпорту комплектуючих для підтримки боєздатності озброєнь і військової техніки виробництва СРСР в арсеналі ЗСУ на сьогоднішній день залишається актуальною, механізми їх забезпечення в умовах воєнного часу в країні на цьому етапі проходять узгодження в Кабінеті міністрів, повідомив гендиректор держконцерну Укроборонпром Павло Букін для Цензор.НЕТ.

Оцінюючи актуальність такої проблеми на тлі рознуртованої до широкого політичного і громадського резонансу оприлюдненої днями в телепроекті Наші гроші інформації про закупівлю бронетанкововими підприємствами Укроборонпрому у 2015−2017 рр. контрабандних комплектуючих з РФ через фірми-посередники, Букін сказав: «Якщо говорити безпосередньо про так звані сірі майданчики, то вони нам ще потрібні».

«Я з першого дня (вступу на посаду глави Укроборонпрому в лютому 2018 р. — ред.) просив державу: допоможіть вирішити питання. Щоб ми отримували критичний імпорт з певного джерела: нехай це будуть спецслужби або будь-який інший уповноважений державою орган. Там би брали інформацію із закритого каталогу і забезпечували Укроборонпрому поставки», — зазначив він.

Відповідаючи на запитання, чи визначено державою на сьогоднішній день такий уповноважений орган, глава Укроборонпрому уточнив: «Визначено повноваження. Прийнято постанову Кабінету міністрів. Механізми узгоджуються в Мінфіні».

«Залишилося вирішити процедурно-фінансові питання з приводу оформлення документів. Уже пробуємо працювати за цією системою», — додав він, наголосивши: «Вона (нова система держзакупівель критичного імпорту комплектуючих. — ред.), підкреслюю, на 200% підконтрольна певним державним спецслужбам» .

Відповідаючи на запитання з приводу своїх вражень з приводу журналістського розслідування Bigus Info, Букін зауважив: «Моя оцінка однозначна: ця історія має явні ознаки маніпуляції фактами, притягнення їх за вуха, у спробах склеїти загальну картину».

«Якщо події, про які йде мова, відбулися у 2015−2016 рр., то де весь цей час перебували першоджерела інформації? Хто відповідав за збереження матеріалів слідства, якщо мова, дійсно, йде про них. Найбільш переконлива дезінформація — це правда, приправлена акцентованою брехнею. Швидше за все, мова в цьому розслідуванні йде саме про це. У цій історії повинні розбиратися правоохоронні органи», — зазначив він.

«Я готовий відповідати по суті. Але що оцінювати в цьому так званому розслідуванні? Набір фотографій з приклеєними до них діалогами? На основі яких робляться глибокодумні висновки… Для такої „творчості“ достатньо поверхневого знання фотомонтажу. Не бачу поля для змістовної дискусії без надання першоджерел. Переконаний, що публікація неперевіреної інформації з анонімних джерел про події трирічної давності за місяць до виборів викликає великі питання і сумніви», — підкреслив Букін.

Глава Укроборонпрому також уточнив, що слідчі органи не інформують держконцерн про просування в розслідуванні або про закриття порушених у 2015−2016 роках кримінальних справ з приводу діяльності ТОВ Оптимумспецдеталь. При цьому Букін задався питаннями: «Як закриту інформацію, зібрану в процесі слідства, отримали журналісти? Хто зробив її публічною, зробивши кримінальний злочин? У якому вигляді її передали? Або її не передавали, а автори фільму її сфальсифікували, також зробивши кримінальний злочин?».

«Без відповідей на ці питання країна не дізнається правди. Концерн і я особисто готові всебічно сприяти розслідуванню», — підкреслив він.

Схожі новини