Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Організатори Євробачення відреагували на усунення MARUV

  • 26.02.2019, 08:50
  • 1 056

Європейська мовна спілка (EBU), яка виступає організатором конкурсу «Євробачення», відреагувала на скандальне усунення співачки MARUV від конкурсу, поклавши відповідальність за відбір конкурсанта на НСТУ.

Як повідомляє УНІАН, відповідну заяву спілки оприлюднено на офіційному сайті конкурсу.

«Кожен мовник, що бере участь [у конкурсі] відповідальний за відбір свого учасника на пісенний конкурс „Євробачення“ у відповідності до правил, встановлених Європейською мовною спілкою», — йдеться в заяві EBU.

Зазначається, що наразі український мовник веде перемовини, аби представити учасника Євробачення на цей рік. Його оголосять офіційними каналами Євробачення після підтвердження.

Раніше член наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України, політолог Віктор Таран заявив, що відповідальність за етап відбору українського учасника Євробачення начебто несе телеканал СТБ.

«Нагадаю, що у 2014 році Зураб Аласанія, тодішній керівник „Першого національного“, підписав договір, яким передав права по організації конкурсу телеканалу „СТБ“. Тому держава Україна в особі „Суспільного“ не несе відповідальність за етап відбору і за прописування всіх умов. А несе канал безпосередньо „СТБ“, який це все виписував», — вказав він.

Нагадаємо, співачка MARUV мала представити Україну на пісенному конкурсі Євробачення-2019, який відбудеться в Ізраїлі. Її перемога на нацвідборі спровокувала скандал — низка політиків та громадських активістів виступила проти кандидатури виконавиці, оскільки вона гастролювала в Росії.

На своїй сторінці у Facebook виконавиця написала, що заради участі в Євробаченні 2019 вона готова відмовитися від запланованих гастролей в РФ. Попри це, переговори між «Суспільним» і співачкою провалилися.

В НСТУ зазначили, що згідно з правилами Євробачення, мовник-учасник має забезпечити неполітичний характер конкурсу, а ситуація, яка склалася навколо нацвідбору цього року, має ознаки політизації.

«Суспільний резонанс, спроби тиску з боку політичних сил, втручання в дискусію культурних діячів і інформаційних структур країни-агресора фактично спричинили політизацію результатів національного відбору», — наголошується в повідомленні.

Схожі новини