Передплата 2024 ВЗ

Суд заарештував підозрюваного у держзраді начальника Генштабу часів Януковича

  • 26.02.2019, 08:31
  • 740

Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід підозрюваному в державній зраді колишньому начальнику Генерального штабу Володимиру Замані у вигляді тримання під вартою до 27 березня 2019 р.

Про це повідомляє «Українська правда».

Прокурори вимагали обрати підозрюваному запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, оскільки він може залишити країну.

Замані зокрема закидають зменшення особового складу боєздатних військовослужбовців та розформування військових частин. Його дії нібито позбавили державу протиповітряної оборони.

Правопорушення, у яких звинувачують Заману, не передбачають можливості внесення застави.

Екс-керівник Генштабу підтвердив, що як військовослужбовець із більш ніж 36-річним стажем розуміє, що йому висунуто серйозні обвинувачення, однак стверджує, що в тексті підозри «жодної букви правди немає».

«Фабрикування фактів і наклеп», — назвав підозру Замана.

За словами екс-керівника Генштабу, свідків, на чиї покази посилається слідство, свого часу він звільнив з посад «через неналежне виконання посадових обов'язків».

Він запевнив, що готовий відповідати по кожній директиві зокрема про скорочення військових частин і пояснити свої рішення, наголошуючи що за ці документи погоджував не він один, а цілий колектив Генштабу.

Екс-керівник Генштабу стверджує, що не мав жодних контактів з військовими силами РФ, а в Росії «був 1 раз на переговорах», куди його послали.

Замана заперечує будь-яку змову з екс-президентом Віктором Януковичем та запевняє, що бачився з ним лише тільки в офіційній обстановці.

Раніше на засіданні 25 лютого суддя Печерського райсуду В'ячеслав Підпалий задовольнив клопотання захисту про долучення до справи документів, що характеризують особу Замани та діагноз про хронічне захворювання, встановлений у 2014 році (не розголошується).

Адвокат Юрій Мартиненко зазначив, що за станом здоров’я Замана потребує щоденного лікування.

Захист пояснив, що Замана не визнає оголошеної йому підозри, але готовий доводити свою невинуватість у суді, і на підтвердження того, що не збирається втікати, готовий здати свій закордонний паспорт.

Нагадуємо, Володимир Замана обіймав посаду керівника Генерального Штабу Збройних Сил з лютого 2012 року по 19 лютого 2014 року.

Янукович звільнив Заману, за неофіційною інформацією, через те, що той відмовився дати наказ на висунення на Київ десантної дивізії з Дніпропетровська.

Схожі новини