Передплата 2024 «Добрий господар»

Субсидії доведеться повернути: який «подарунок» готують для українців

  • 25.02.2019, 20:58
  • 778

Влада збирається встановити жорсткий контроль за доходами українців, які отримують допомогу від держави.

У Раду поданий законопроект, що встановлює новий порядок доступу до інформації про реальні доходи тих, хто «простягає руку» не тільки за субсидіями на «коммуналку», а й за іншими виплатами з бюджету. Якщо виявиться, що людина приховала свої доходи і отримувала допомогу від держави незаконно, її доведеться повернути, в тому числі через суд, повідомляє «Сегодня».

Згідно із законопроектом, буде діяти нова система, за якої інспектори перевірять (верифікують), чи дійсно на законних підставах людині виплачуються гроші з державного і місцевих бюджетів, а також з фондів держсоцстрахування. Допконтролю підлягають всі види виплат: пенсії, субсидії, стипендії (державні), інші види грошової допомоги і пільг: наприклад, матерям-одиначкам, учасникам боїв тощо. Головних причин для жорстких заходів — дві: діючі закони нечітко формулюють права і обов'язки як перевіряючих, так і тих, кого перевіряють, а також те, що, за даними вибіркових перевірок отримувачів субсидій інспекторами Мінсоцполітики в 2018 році, виявлено 68 тис. осіб, яким виплачувалась кілька субсидій за різними адресами.

Єдиний реєстр одержувачів держдопомоги в масштабах всієї країни (в Кабміні сподіваються встигнути до кінця року), подвійні виплати будуть виключені. За даними Мінфіну, в 2018 році завдяки поточній верифікації соцвиплат вдалося попередити неефективне використання 5,9 млрд грн (близько 10% виділених на субсидії держкоштів), а 46,5 млн грн повернути в бюджет. У Мінфіні стверджують, що незаконних виплат може бути до 30% - в 2019 році це майже 20 млрд грн.

Передбачено три види верифікації: превентивна, яка проводиться, коли людина звертається за держдопомогу, поточна — в період отримання виплат, і ретроспективна — за три останні роки отримання виплат. Для більшої ефективності перевірок Кабмін пропонує внести до Єдиного реєстру додаткові дані: крім необхідних тепер ПІБ, дати і місця народження, серії та номера паспорта, ідентифікаційного коду та місця реєстрації (прописки), в єдиній базі зафіксують фактичне місце проживання, унікальний номер запису в Єдиному демографічному реєстрі (використовується для обліку в'їзду / виїзду громадян за межі країни, що дозволить контролювати заробітчан, і обліку паспортів та інших документів, що засвідчують особу), а також постійно оновлювану інформацію про банківські рахунки одержувача держдопомоги, операції та залишки на рахунках.

Експерти по виплаті держдопомоги називають посилення контролю за засобами виправданими, хоча сумніваються, що близько третини виплат нібито незаконні.

«Це гроші платників податків, тому потрібна прозорість. При поквартирних перевірках субсидіантів моніторинг недостатній, так як є трудомістким і є корупційна складова. Коли інспектори отримають право контролю онлайн за реальними доходами і фактичним проживанням субсидіантів, які можуть в Україні числиться безробітними і претендувати на держдопомогу, а працювати за кордоном, це на кілька мільярдів зменшить виплати», — сказав експерт у галузі субсидій і компослуг Андрій Никончук.

Консультант з питань соцзахисту Інституту місцевого розвитку Антон Левицький впевнений, що незаконних одержувачів субсидій — не більше 2−3%, а ось з іншими видами державної допомоги треба навести порядок:

«Є чимало зловживань при отриманні допомоги малозабезпеченими і самотніми матерями: люди спеціально розлучаються, приховують, що працюють за кордоном».

Також експерти вважають правильним введення норми про стягнення незаконно нарахованих виплат через суд.

Схожі новини