Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Лосі і рисі уподобали собі ліси під Жовквою

Раніше цих червонокнижних тварин тут бачили ще у кінці минулого століття.

Як би ми не критикували наших лісівників, будьмо справедливими: їхньою працею створено сприятливі умови для розмноження фауни, у тому числі рідкісної. Про це свідчить поява в угіддях Жовківського району (сусідує зі Львовом) рисів і лосів. Велетенські дикі кішки і «дикі корови» (так ще часто називають цих звірів) уподобали собі чагарники поблизу одного з місцевих заводів.

Рисі в Україні водяться у Карпатах, лосі — на болотистому Поліссі, на Волині. Їхня міграція в «урбанізовані» регіони є показником того, що у цих краях достатня кормова база і мінімум небезпек.

Утім, підстави для занепокоєння є. Депутат Жовківської райради Ігор Муравський, який у цьому представницькому органі курирує питання екології, каже, що не перевелися спритники знищити цю красу. Жителі навколишніх округ чули, як серед ночі хтось стріляв у лісі. Є підозра, що безвідповідальні власники мисливської зброї полювали за лосями і рисями. Хотіли дармового м'яса і розваг. Природоохоронці звернули на це увагу поліції. Було б великим гріхом знищити цих реліктів — старожили кажуть, що рисей і лосів на Жовківщині бачили ще років тридцять тому.

У когось з пройдисвітів чешуться руки до розправи над цими екзотами. У кінці січня у сусідньому, Кам'янка-Бузькому районі, зловмисники підстрелили тільну лосицю. Серед решток довірливої тварини єгері згодом знайшли тільця двох ненароджених лосенят…

Схожі новини