Передплата 2024 ВЗ

Порошенко прокоментував законопроект про обмеження ФОПів

  • 23.02.2019, 17:34
  • 899

Президент наголосив, що прийме участь в обговоренні законопроекту разом з представниками Кабінету міністрів

Президент України візьме участь в обговоренні законопроекту Міністерства соціальної політики про обмеження діяльності ФОПів. Про це повідомив президент України Петро Порошенко під час засідання ради регіонального розвитку у Львівській області, передає РБК-Україна.

«Хочу сказати, що пропозиція Міністерства соціальної політики внести правки до трудового кодексу, яким би ми обмежили діяльність ФОПів на єдиному податку взагалі і і ІТ секторі зокрема — це робоча ініціатива самого міністерства.

Уряд це рішення не приймав, президент його не бачив. А міністерство як орган, який відповідає за наповнення пенсійного фонду звичайно має шукати шлях легалізації трудової зайнятості", — повідомив Порошенко.

Президент наголосив, що прийме участь в обговоренні законопроекту разом з представниками Кабінету міністрів.

«Ми найближчим часом ретельно обговоримо модель, яку вони зараз запропонували. Вона не розглядалася ще на Кабміні», — повідомив він.

Нагадаємо, що з семи критеріїв трудових відносин в законопроекті Мінсоцполітики найбільш дискримінаційними є два.

Міністерство соціальної політики оприлюднило для обговорення законопроект, яким пропонує доповнити Кодекс законів про працю, прописавши в ньому сім ознак трудових відносин і ввівши поняття про «презумпцію наявності трудових відносин».

У законопроекті перераховані наступні критерії. По-перше, якщо людина періодично — два і більше разів, отримує від іншої особи гроші за виконану роботу або послуги. По-друге, якщо надає послугу або робить роботу конкретної кваліфікації за дорученням та під контролем особи, в чиїх інтересах ця робота робиться. Третя умова, що свідчить про трудові відносини, — винагорода за виконану роботу або послугу є єдиним джерелом доходу людини або становить понад 75% його доходу за останні півроку.

Четвертий критерій трудових відносин, який пропонує прописати в КЗпП Мінсоцполітики, передбачає, що робота та послуги надаються на робочому місці з дотриманням правил внутрішнього трудового розпорядку. Якщо людина виконує ту ж роботу, що і штатні співробітники, значить, це теж можна вважати ознакою трудових відносин.

Шосте і сьоме умови — якщо роботодавець надає робоче місце, створюючи умови праці, а також визначає тривалість робочого часу.

Таким чином, міністерство хоче стимулювати роботодавців, щоб вони укладали трудові договори з кожним, хто де-факто є їх співробітником, але офіційно не оформлений або надає послуги як фізособа-підприємець (ФОП).

1

Схожі новини