Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Росія заявила, що ЄСПЛ відмовив Україні у термінових заходах через напад в Азові

  • 22.02.2019, 12:51
  • 594

Міністерство юстиції РФ заявило, що Європейський суд з прав людини відмовився задовольнити запит України, в якому Київ просив прийняти забезпечувальні заходи проти Росії через захоплення українських кораблів у Керченській протоці.

Про це із посиланням на заяву Міністерства Юстиції Росії пише «Європейська правда».

7 січня Україна звернулася до ЄСПЛ з детальною заявою проти Росії щодо порушення прав українських моряків. Нова скарга деталізувала звинувачення проти РФ у справі, відкритій Судом наприкінці минулого року, після атаки РФ на військові кораблі України в листопаді 2018 року.

У Мін'юсті України натомість запевнили «Європейську правду», що інформація від РФ про відмову є маніпулятивною, і пообіцяли найближчим часом детально подати свою точку зору.

Відразу після інциденту Київ вже просив ЄСПЛ ухвалити негайне рішення про звільнення незаконно захоплених українських громадян, але мав подати обґрунтування своїх претензій на адресу РФ.

Йдеться про запит України на застосування з боку ЄСПЛ термінових заходів ще до розгляду справи по суті.

У документах йшлося про те, що Росія порушує статті 2, 3, 5, 6 і 38 Європейської конвенції про права людини. Згадані статті конвенції з прав людини стосуються, зокрема, права на життя, заборони катувань, права на свободу та особисту недоторканість, права на справедливий суд.

Україна звинувачувала РФ у порушенні права на життя, оскільки дії кораблів російського флоту загрожували життю українських моряків, оскільки обстріл українських кораблів здійснювався з летальної зброї.

У Мін'юсті України натомість запевнили «Європейську правду», що інформація від РФ про відмову є маніпулятивною, і детально подали свою точку зору.

Схожі новини