Передплата 2024 «Добра кухня»

У Нептуна знайшли ще один супутник: яку назву йому дали

  • 21.02.2019, 14:10
  • 886

Астрономи з Інституту пошуку позаземних цивілізацій SETI виявили у Нептуна ще один, чотирнадцятий за рахунком супутник

Як пише Nature, супутнику дали ім'я Гіппокамп, повідомляє «Еспресо».

Вперше вчені помітили кандидата на новий «Місяць» Юпітера в 2013 році — на знімках орбітального телескопа «Хаббл», зроблених ще в 2009 році. Подальше вивчення показало, що об'єкт був присутній на знімках аж до 2004 року.

Діаметр супутника складає всього 34 км — це робить Гіппокамп найменшим супутником Нептуна. Ймовірно, через невеликий розмір космічне тіло не помітив зонд Voyager 2, який пролетів поруч з найвіддаленішою від Сонця планетою Сонячної системи в 1989 році.

Гіппокамп обертається у внутрішній групі супутників Нептуна і, здається, тримається досить близько до Протея, найбільшого з цієї групи. З цього спостереження дослідники зробили висновок, що Гіппокамп, ймовірно, є давнім фрагментом Протея, який міг відколотися після удару комети або астероїда.

Існування супутника було підтверджено спеціальними методами обробки зображень, які дозволили команді згладити розмитість зображення, викликану швидкорухомими об'єктами. Дослідники говорять, що цей метод може допомогти в пошуку інших супутників або екзопланет.

Схожі новини