Передплата 2024 «Добра кухня»

«Північний потік-2»: посли ЄС затвердили текст змін до газової директиви

  • 21.02.2019, 09:11
  • 391

Комітет постійних представників держав ЄС (Coreper) погодив проект поправок до газової директиви ЄС, які стосуються проекту газопроводу «Північний потік-2».

Про рішення комітету повідомила прес-служба Ради Є С у Twitter, передає «Європейська правда».

«Правила газового ринку ЄС застосовуватимуться до трубопроводів до та з третіх країн. Coreper схвалив угоду між головуючою в Є С Румунією та Європарламентом щодо газової директиви», — йдеться у повідомленні.

Метою запропонованих поправок до газової директиви є забезпечення того, щоб правила, що регулюють внутрішній ринок газу в ЄС, застосовувалися до газотранспортних ліній між державою-членом та третьою країною.

«Це зробить нормативно-правову базу ЄС більш послідовною, підвищить прозорість та забезпечить правову визначеність як для інвесторів у газовій інфраструктурі, так і для користувачів мережі», — йдеться у повідомленні Ради Є С.

Раніше посли ЄС дали «зелене світло» переговорам про зміну газової директиви. Однак вони внесли німецько-французьку поправку до проекту, що обмежує застосування права ЄС до газопроводів на морях.

Йдеться про застосування права ЄС лише до тих частин газопроводу, які пролягають у територіальних водах останньої держави-члена уздовж траси газогону. Відтак, газовій директиві ЄС буде підпорядковуватися лише та частина «Північного потоку-2», яка пролягатиме у територіальних водах Німеччини.

Частини газопроводу за межами вод Німеччини підпорядковуватимуться правилам міждержавної угоди укладеної Берліном і Москвою. Теоретично ж весь газопровід мав підпорядковуватися правилам ЄС, однак держави-члени були змушені погодитися на французько-німецьку поправку.

Для остаточного затвердження потрібне ще голосування Ради Є С з енергетики, наступне засідання якої заплановане на 4 березня, а також Європарламенту. Очікується, що євродепутати розглянуть питання на пленарній сесії у квітні.

Схожі новини