Передплата 2024 «Добрий господар»

Десятки людей, які не підтримали Мадуро, були закатовані силовиками

Amnesty International повідомляє про репресії щодо протестантів у Венесуелі

Силові структури Венесуели під керівництвом президента Ніколаса Мадуро катували та незаконно затримували десятки протестувальників під час акцій у країні. За 5 днів протестів, з 21 по 25 січня загинули щонайменше 41 людина, усі вони отримали вогнепальні поранення. Про це йдеться у доповіді міжнародної правозахисної організації Amnesty International «Венесуела: голод, покарання та страх — формула репресій, застосована урядом Ніколаса Мадуро», оприлюдненій у середу, 20 лютого, повідомляє «Громадське».

За даними Amnesty International, під час протестів щонайменше 900 людей були незаконно затримані, з них 770 — лише за один день протестів, 23 січня, коли масові демонстрації відбувались по всій країні.

«Державні органи контролю Венесуели практикували вибіркові позасудові покарання як метод соціального контролю, залучаючи до цього Боліваріанську національну поліцію (PNB) та Сили спецпризначення (FAES), проти людей, які певним чином брали участь в акціях протесту» — йдеться у доповіді.

Сутички часто траплялися у бідних районах країни, де особливо помітна присутність озброєних груп, що виступають за Мадуро і де водночас мешканці найбільше залежать від державних програм забезпечення основними харчовими продуктами. У депресивних районах столиці Каракасу та інших міст фіксували найбільшу кількість жертв протестів. Їх потім представляли як «злочинців, убитих під час сутичок із владою».

Amnesty International провела окремий етап дослідження з 31 січня по 17 лютого: за цей час вона зібрала півсотні свідчень очевидців та задокументувала 15 показових справ, серед яких — приклади серйозних порушень прав людини. Результати цього дослідження організація обіцяє оприлюднити найближчим часом.

Схожі новини