Передплата 2024 «Добре здоров’я»

В Україні можна буде будувати парковки на дахах будинків

  • 20.02.2019, 19:28
  • 800

В Україні дозволять розміщення парковок на дахах громадських будівель і споруд. Йдеться про такі дахи, які вже пристосовані для господарського використання. Виняток становлять соціальні установи — дитячі садки, школи та лікарні-стаціонари.

Про це повідомляє «Сегодня».

Такі зміни передбачені проектом змін до Державних будівельних норм (ДБН), повідомляє прес-служба Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. Ці зміни вже затверджені і набудуть чинності через три місяці після офіційного опублікування документа.

«Нестача паркомісць, особливо в великих містах, — це одвічна проблема. І не тільки для України, але і для багатьох інших країн Європи і світу. Для її вирішення будують багатоповерхові та підземні паркінги, проектують автоматизовані і перехоплюючі стоянки, але все одно машиномісць не завжди вистачає. Для організації всіх цих парковок зазвичай потрібно вільне місце, яке з щоразу знайти стає все складніше. Виходом можуть стати паркінги на експлуатованих дахах громадських будівель. Тобто, на тих покрівлях, які пристосовані для різного господарського використання. Ми проаналізували існуючий закордонний досвід і з'ясували, що ця альтернатива також можлива, наприклад, при проектуванні сучасних ТРЦ або інших громадських закладів. Тому внесли відповідну зміну до ДБН, прописавши обов'язкові технічні вимоги та навантаження», — повідомив заступник міністра регіонального розвитку Лев Парцхаладзе.

Парцхаладзе навів у приклад парковку на даху торговельного центру Galeria Krakowska в польському Кракові, автостоянки торговельних центрів в Італії, Франції та інших країнах Європи та світу.

«Сучасний світ не здивуєш проектами, коли на дахах розміщується великий паркінг, спортивний майданчик, парк або навіть окреме місто посеред мегаполіса. І ми теж повинні йти в ногу з часом. Проектами таких ТРЦ або інших громадських закладів обов'язково має передбачатися виконання всіх необхідних вимог і обліку додаткових навантажень від авто, щоб це було безпечно», — зазначив чиновник.