Передплата 2024 «Добра кухня»

Вивезти за кордон або продати на запчастини: У Мінфіні пояснили, що робити з нерозмитненими «євробляхами»

  • 20.02.2019, 17:58
  • 1 064

22 лютого закінчується термін застосування 50-відсоткової знижки на акцизний податок під час митного оформлення автомобілів з іноземною реєстрацією, після чого власники таких авто сплачуватимуть податок за повною ставкою.

Про це нагадав на прес-конференції заступник міністра фінансів України Сергій Верланов, повідомляє УНІАН.

Після цього Міністерство фінансів України розглядає два варіанти подальшої долі нерозмитнених автомобілів на іноземній реєстрації, зокрема, їх продаж на запчастини або вивезення за межі території нашої країни.

«Що буде з тими, хто не скористається цим правом (отримання знижки, — ред.), то на сьогодні ми бачимо дві опції — це вивезення авто за межі території України, а другий варіант — фактичний продаж цих авто на запчастини», — повідомив Верланов.

Водночас, присутній на прес-конференції виконувач обов'язків заступника голови Державної фіскальної служби України (ДФС) Віктор Кривицький зазначив, що «ринок сам відрегулює, скільки коштуватиме розібраний на запчастини автомобіль».

Нагадаємо, за даними ДФС, митниці в період з 25 листопада 2018 року і по 19 лютого цього року розмитнили за новими правилами майже 195,2 тис. автомобілів на єврономерах на суму понад 12 млрд грн.

З 25 листопада 2018 року в Україні діють зміни до Податкового і Митного кодексів про зниження акцизу на легкові автомобілі і посилення контролю за переміщенням і використанням автомобілів на іноземній реєстрації. Зокрема, передбачено введення базових ставок для автомобілів залежно від типу двигуна і його обсягу, а також 90-денний пільговий період дії коефіцієнта 0,5 для ставки розрахунку податку за розмитнення автомобілів, ввезених з 1 січня 2015 року до набрання чинності закону.

До ухвалення законів власники автомобілів з іноземною реєстрацією неодноразово проводили акції протесту, вимагаючи від уряду знизити вартість розмитнення автомобілів і не чинити тиску на власників транспортних засобів з єврономерами.