На базарі подешевшало м’ясо
Як і яблука. А картопля подорожчала
Напередодні весни журналіст «ВЗ» вирушила на продуктовий ринок, щоб дізнатися ціни на «ходові» продукти. Зокрема на «борщовий набір» (як правило, у цей сезон овочі дорожчають, оскільки в коморах вичерпуються запаси), м’ясо і фрукти.
Перше спостереження — покупців на Привокзальному ринку небагато. А ось продавців чимало… Ківі, мандарини, апельсини — плюс-мінус по 35−40 гривень за кілограм. На розпродажу можна придбати і за 20 гривень. Але товарний вигляд фруктів залишає бажати кращого… Лимони коштують 40 гривень. «Красиві, соковиті іспанські лимони. Пані, візьміть зо два кіло», — припрошує продавчиня старшого віку. Від такої уваги вирішила придбати один лимон до чаю.
Яблука подешевшали. Якщо місяць тому коштували 10−15 гривень за кілограм, то зараз — 7−7,5 гривні. Продавці кажуть, низька ціна зумовлена хорошим врожаєм яблук. «Яблук на ринку стільки, що якби не ставити адекватну ціну (до 10 гривень), вони б погнили, — каже пані Ольга. — Усі яблука — українські. Груші — з Чернівців, коштують 45 гривень за кілограм».
Неабияк розчарували ціни на гранати з Ірану. За кілограм просять 95 гривень. Ще тиждень тому купувала по 75−80 гривень. «Цей фрукт подорожчав кілька днів тому, — розповіла продавчиня Марія. — В Ірані закінчується сезон гранатів, фруктів стало менше».
Трохи подешевшали деякі овочі «борщового набору». Кілограм моркви, буряка, цибулі, капусти — 18 гривень (раніше було 20). Склянка квашеної капусти — 10 гривень. Деякі продавці беруть за кислу капусту 15 гривень. Часник — 65 гривень за кілограм, або три головки — за 10 гривень.
Картопля відчутно подорожчала. Якщо тиждень-два тому за неї правили 8 гривень, то тепер — 10, а деякі продавці просять навіть 12. «Чому бульба така дорога?» — запитую молоду продавчиню. «Тому що чиста: без дротяників, без гнилі, без чорних плям», — відповіла жінка, яка при мені взяла ніж і розрізала картоплину навпіл.
До борщу знадобиться квасоля. За склянку просять 15 гривень. Домашня томатна паста до борщу — 25 гривень (за півлітрову банку). Серед «екзотичних» овочів — броколі (75 гривень за кіло), помідори чері — 50−65. Заморські кабачки — 65 гривень, баклажани — 85. На прилавках уже з’явилася молода картопля — 45 гривень за кіло. Товар виглядає як з овочевої виставки. Але придбати молоду бульбу не ризикнула… Також уже продають молоду редиску — 20 гривень за малу в’язку.
У м’ясному відділі ринку ажіотажу теж немає. Прилавки заповнені м’ясом, але покупців можна порахувати на пальцях. М’ясо відчутно подешевшало. Якщо кілька тижнів тому кілограм свинини перетинав стогривневу позначку, то тепер можна придбати й за 90 гривень, а деякі продавці віддають навіть за 80. І це ціна за задню шинку молодої свині! Шия, полядвиця — 90−95 гривень за кіло, свиняче м’ясо з кісткою — 80−85 гривень. «Пані, можу віддати полядвицю дешевше, бо хочу йти геть, — каже продавчиня Ганна. — Ще маю кілька стейків по 80 гривень за кіло. М’ясо подешевшало, бо його багато. Але низька ціна буде недовго — ще два-три тижні. Перед Пасхою знову подорожчає».
За сало правлять 75 гривень за кілограм. А ось знамените вінницьке сало вперто не дешевшає. Кілограм цього корисного продукту витягне з гаманця 250 гривень! Хоча є й трохи дешевші варіанти (ціна за вінницьке сало залежить від його товщини).
Теляча шинка теж на 10−20 гривень дешевша, ніж зазвичай. Зараз за неї просять 120−130 гривень. Кілограм фаршу з телячого м’яса — 75 гривень. М’ясні обрізки на фарш — 70 гривень, грудинка для перших страв і бульйону — 60 грн. Баранина — по 95 гривень за кілограм (м'ясо з кісткою).