Передплата 2024 «Добра кухня»

На базарі подешевшало м’ясо

Як і яблука. А картопля подорожчала

Напередодні весни журналіст «ВЗ» вирушила на продуктовий ринок, щоб дізнатися ціни на «ходові» продукти. Зокрема на «борщовий набір» (як правило, у цей сезон овочі дорожчають, оскільки в коморах вичерпуються запаси), м’ясо і фрукти.

Перше спостереження — покупців на Привокзальному ринку небагато. А ось продавців чимало… Ківі, ман­дарини, апельсини — плюс-мінус по 35−40 гривень за кілограм. На розпродажу можна придбати і за 20 гривень. Але то­варний вигляд фруктів залишає бажати кращого… Лимони коштують 40 гривень. «Красиві, соковиті іспанські лимони. Пані, візьміть зо два кіло», — припрошує продавчиня старшого віку. Від такої ува­ги вирішила придбати один лимон до чаю.

Яблука подешевшали. Якщо місяць тому коштували 10−15 гривень за кіло­грам, то зараз — 7−7,5 гривні. Продавці кажуть, низька ціна зумовлена хорошим врожаєм яблук. «Яблук на ринку стільки, що якби не ставити адекватну ціну (до 10 гривень), вони б погнили, — каже пані Ольга. — Усі яблука — українські. Груші — з Чернівців, коштують 45 гривень за кіло­грам».

Неабияк розчарували ціни на гранати з Ірану. За кілограм просять 95 гривень. Ще тиждень тому купувала по 75−80 гри­вень. «Цей фрукт подорожчав кілька днів тому, — розповіла продавчиня Марія. — В Ірані закінчується сезон гранатів, фруктів стало менше».

Трохи подешевшали деякі овочі «бор­щового набору». Кілограм моркви, буряка, цибулі, капусти — 18 гривень (раніше було 20). Склянка квашеної капусти — 10 гри­вень. Деякі продавці беруть за кислу ка­пусту 15 гривень. Часник — 65 гривень за кілограм, або три головки — за 10 гривень.

Картопля відчутно подорожчала. Якщо тиждень-два тому за неї правили 8 гривень, то тепер — 10, а деякі продав­ці просять навіть 12. «Чому бульба така дорога?» — запитую молоду продавчи­ню. «Тому що чиста: без дротяників, без гнилі, без чорних плям», — відповіла жін­ка, яка при мені взяла ніж і розрізала кар­топлину навпіл.

До борщу знадобиться квасоля. За склянку просять 15 гривень. Домашня томатна паста до борщу — 25 гривень (за півлітрову банку). Серед «екзотичних» овочів — броколі (75 гривень за кіло), по­мідори чері — 50−65. Заморські кабачки — 65 гривень, баклажани — 85. На прилав­ках уже з’явилася молода картопля — 45 гривень за кіло. Товар виглядає як з ово­чевої виставки. Але придбати молоду бульбу не ризикнула… Також уже прода­ють молоду редиску — 20 гривень за малу в’язку.

У м’ясному відділі ринку ажіотажу теж немає. Прилавки заповнені м’ясом, але покупців можна порахувати на пальцях. М’ясо відчутно подешевшало. Якщо кіль­ка тижнів тому кілограм свинини перети­нав стогривневу позначку, то тепер можна придбати й за 90 гривень, а деякі продав­ці віддають навіть за 80. І це ціна за за­дню шинку молодої свині! Шия, полядви­ця — 90−95 гривень за кіло, свиняче м’ясо з кісткою — 80−85 гривень. «Пані, можу від­дати полядвицю дешевше, бо хочу йти геть, — каже продавчиня Ганна. — Ще маю кілька стейків по 80 гривень за кіло. М’ясо подешевшало, бо його багато. Але низька ціна буде недовго — ще два-три тижні. Пе­ред Пасхою знову подорожчає».

За сало правлять 75 гривень за кіло­грам. А ось знамените вінницьке сало вперто не дешевшає. Кілограм цього ко­рисного продукту витягне з гаманця 250 гривень! Хоча є й трохи дешевші варіанти (ціна за вінницьке сало залежить від його товщини).

Теляча шинка теж на 10−20 гривень де­шевша, ніж зазвичай. Зараз за неї просять 120−130 гривень. Кілограм фаршу з теля­чого м’яса — 75 гривень. М’ясні обрізки на фарш — 70 гривень, грудинка для перших страв і бульйону — 60 грн. Баранина — по 95 гривень за кілограм (м'ясо з кісткою).

Схожі новини