Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Армію Венесуели привели у повну бойову готовність

  • 20.02.2019, 09:34
  • 492

Армія Венесуели приведена в бойову готовність у зв’язку з поставками гуманітарної допомоги зі США, які були анонсовані раніше.

Про це повідомляє DW.

Повністю перекриті кордони з острівними автономіями Аруба, Бонайре і Кюрасао, які відносяться до юрисдикції Нідерландів.

Міністр оборони Венусуели Владімір Падріні заявив, що армія буде захищати «територіальну цілісність» країни.

У свою чергу тимчасовий президент Венесуели і лідер опозиції Хуан Гуайдо зажадав від уряду Мадуро не перешкоджати поставкам допомоги з США і до 23 лютого пропустити на територію Венесуели вантажі медикаментів і продуктів харчування. Гуайдо також закликав військовослужбовців Венесуели «встати на сторону конституції».

Ніколас Мадуро ж категорично відмовляється пропускати вантажі з США, заявляючи, що поставки допомоги стануть прикриттям для американського військового вторгнення.

Раніше президент США Дональд Трамп виступив з погрозами щодо вірних президенту Венесуели Ніколас Мадуро військових та урядових чиновників, закликавши їх перейти на бік опозиціонера Хуана Гуайдо.

Хуана Гуайдо вже визнав тимчасовим лідером Венесуели президент США Дональд Трамп. Зміну влади у Венесуелі також підтримали Канада, Європейський Союз, а також низка країн Південної Америки: Бразилія, Колумбія, Еквадор, Перу, Парагвай, Чилі, Аргентина, Коста-Рика і Гватемала.

Відмовилися визнавати «переворот» президенти Мексики і Болівії.

Також Франція, Швеція і Данія підтримали опозицію Венесуели.

За даними ЦВК Венесуели, Ніколас Мадуро виграв президентські вибори в травні 2018 року, набравши близько 70% голосів. Таким чином, він забезпечив собі перебування на посаді президента Боліваріанської республіки на наступні шість років — до 2025 року, його другий президентський строк розпочався 10 січня. Через недотримання мінімальних стандартів справжньої демократії визнавати результати голосування відмовилися США, а також Чилі та Аргентина.

Венесуела вже кілька років зазнає найсильнішої економічної кризи. Виробництво нафти звалилося в півтора рази, ціни зростають шаленими темпами, а національна валюта болівар продовжує стрімко знецінюватися.

У країні спостерігається дефіцит продовольства, криза змушує венесуельців бігти з країни. За різними оцінками, Венесуелу вже залишили 2−4 млн осіб. Ніколас Мадуро в усіх бідах звинувачує опозицію та США, які запровадили санкції проти країни.

Схожі новини