Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У США 16 штатів подали груповий позов проти Трампа, щоби «спробувати зупинити президента від порушення Конституції»

  • 19.02.2019, 08:28
  • 457

Щонайменше, шістнадцять штатів у понеділок ввечері подали позов проти оголошення президентом Дональдом Трампом надзвичайної ситуації національного рівня.

Про це повідомив у той же день центральний американський телеканал CNN, передає Укрінформ.

«Група штатів на чолі з генеральним прокурором Каліфорнії Гав'єром Бесерра подали позов до суду США в Північному окрузі Каліфорнії», — зауважується в повідомленні.

Як пояснив у цьому зв'язку сам Бесерра, груповий позов спрямований на те, щоби «спробувати зупинити президента від порушення Конституції, поділу влади, крадіжки грошей американців і штатів, які були виділені для них Конгресом на законних підставах».

Цю позицію підтримали генеральні прокурори штатів Колорадо, Коннектикут, Делавер, Гаваї, Іллінойс, Мен, Мериленд, Мічиган, Міннесота, Невада, Нью-Джерсі, Нью-Мексико, Нью-Йорк, Орегон і Вірджинія.

Це лише один із останніх викликів у правовій сфері для адміністрації Трампа.

Проти нього висунуті численні судові позови у зв'язку зі спробою президента залучити мільярди доларів на будівництво прикордонної стіни без схвалення Конгресу.

Як повідомляв Укрінформ, минулої п'ятниці глава Білого дому Дональд Трамп після того, як Конгрес США відмовив йому у виділенні 5,7 млрд доларів на прикордонну стіну, оголосив надзвичайну ситуацію національного рівня.

При цьому, своїм розпорядженням він передбачив перерозподіл близько 8,1 млдр доларів з фондів Міноборони і Мінфіну на виконання його давньої обіцянки — зведення стіни на кордоні з Мексикою.

Водночас, у Конгресі США і демократи, і навіть деякі республіканці висловлюють обурення у зв'язку з таким рішенням Трампа, оскільки воно створює небезпечний прецедент для наступних президентів, які можуть у такий спосіб перерозподіляти інші цільові фонди на свої потреби.

Схожі новини