Передплата 2024 «Добре здоров’я»

В Україні офіційно з’явилась нова професія

В Україні офіційно з’явилась нова професія — трансплант-координатор, створення якої було передбачено законом про донорство.

Про це йдеться на сторінці Міністерства охорони здоров'я у Facebook.

«Трансплант-координатори забезпечуватимуть зв’язок між усіма учасниками процесу трансплантації, зокрема перевірятимуть та отримуватимуть згоди на донорство, вчасно та систематично оновлюватимуть інформацію у Єдиній державній системі трансплантації (ЄДІСТ), організовуватимуть оперативне та безпечне транспортування органів. Їхня робота матиме важливу психологічну складову, адже саме вони комунікуватимуть між донорами та їхніми родинами і реципієнтами, які очікують на трансплантацію», — повідомили в прес-службі Міністерства охорони здоров'я.

Відповідно до закону про трансплантацію, трансплант-координатор повинен мати вищу освіту не нижче другого (магістерського) рівня в галузі охорони здоров’я, соціальної роботи чи соціальних та поведінкових наук.

«Трансплант-коордитанатори, як і єдина державна інформаційна система трансплантації, — це фундамент на якому розбудовується система трансплантації в Україні. Розробка ЄДІСТ виходить на фінішну пряму. Відтепер трансплант-координатори стали офіційною медичною професією в Україні. Міністерство охорони здоров’я рухається за планом. Це непростий і тривалий процес», — зазначив профільний заступник міністра Роман Ілик.

Схожі новини