Передплата 2024 «Добра кухня»

Дипломатичний розкол Ізраїлю та Польщі: скасований важливий саміт в Єрусалимі

  • 18.02.2019, 16:29
  • 777

Через рішення Матеуша Моравецького не їхати до Ізраїлю, Чехія, Угорщина і Словаччина скасували зустріч Вишеградської групи в Єрусалимі

Про це повідомляє Сьогодні
Саміт так званої «Вишеградської четвірки», в яку входять Чехія, Угорщина, Словаччина і Польща, в Ізраїлі скасований через відмову Польщі в ньому брати участь, сказав прем'єр-міністр Чехії Андрей Бабіш.

«Через відмову Польщі від участі в саміті прем'єрів країн Вишеградської групи та Ізраїлю він не відбудеться», — заявив він 18 лютого.

Бабіш зазначив, що замість повноцінного заходу, відбудуться двосторонні зустрічі. Наступний саміт, за його словами, може відбутися восени, коли головуючим Вишеградської групи стане Чехія.

Про зрив саміту стало відомо в останній момент — за добу до його передбачуваного початку в Єрусалимі, куди вже приїхали прем'єр-міністри Словаччини та Угорщини Петер Пеллегріні і Віктор Орбан.
Відомо що, зараз між Польщею та Ізраїлем розігрується дипломатичний скандал через заяви ізраїльського прем'єра Біньяміна Нетаньяху про співпрацю поляків з нацистами в період Другої світової війни.

У відповідь на це міністерство закордонних справ Польщі викликало ізраїльського посла Анну Азарі, а польський прем'єр Матеуш Моравецькій скасував свою поїздку на зустріч країн Вишеградської групи та Ізраїлю.

Нагадаємо, що рівно рік тому між Варшавою і Єрусалимом також вибухнув дипломатичний скандал через так званий «бандерівський закон», який забороняв звинувачувати поляків у нацистських злочинах. У зв'язку з цим Ізраїль відклав візит глави Бюро національної безпеки Польщі Павела Солоха.

Схожі новини