Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Бій за скіфське золото: наступний раунд відбудеться у березні

  • 18.02.2019, 15:36
  • 1 186

В Нідерландах у березні 2019 року суд розгляне чергову апеляцію на попереднє судове рішення, за яким колекція скіфського золота, вивезена на виставку до Амстердаму з музеїв Криму ще до його окупації Росією, має бути повернута до України.

Про це повідомив міністр юстиції України Павло Петренко, передає УНН.

«Вперше анонсую слухання великої справи, яку розпочало Міністерство юстиції в Амстердамі щодо „скіфського золота“, яке було вкрадене окупантами. Зараз воно знаходиться на території Нідерландів. Ми виграли першу інстанцію в Амстердамі, де суд визнав, що ці цінності є українськими. 11−12 березня поточного року буде слухання в апеляційній інстанції. Ми маємо чітку юридичну позицію», — розповів Петренко.

Водночас міністр зазначив, що сам буде представляти позицію України на майбутньому слуханні.

Раніше, перша заступниця міністра культури України Світлана Фоменко заявила, що підконтрольні Росії кримські музеї затягують розгляд справи про «скіфське золото» і вже готуються до наступного етапу в разі програшу в Апеляційному суді Амстердама.

Довідка: Виставка «Крим: золото і таємниці Чорного моря», в якій налічувалося понад 500 експонатів з кількох музеїв Криму, була відкрита в археологічному музеї Алларда Пірсона в Амстердамі з 7 лютого по 31 серпня 2014 року, однак через анексію Росією Криму не повернулася в кримські музеї.

Колективний позов про повернення експонатів до музею Алларда Пірсона подали чотири кримські музеї. Українська влада заявила, що артефакти не є власністю музеїв, а належать державі Україна. Музей в Нідерландах вирішив не передавати експонати до рішення компетентного судді або угоди між сторонами.

Окружний суд Амстердама 14 грудня 2016 року постановив повернути українській державі експонати виставки «Крим: золото і таємниці Чорного моря».

28 березня 2017 року Апеляційний суд Амстердама отримав від представників кримських музеїв апеляцію на рішення суду по «скіфському золоту».

У Києві очікують, що експонати повернуться в Україну після завершення всіх розглядів. Українська влада заявляла, що ці експонати повернуть в кримські музеї після деокупації півострова.

Схожі новини